Svatý Stapin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Stapin
Narození7. století
En Lanet
Úmrtí8. století
Dourgne
Svátek6. srpen
Úřadybiskup v Carcassonne
Významné zasvěcené kostelyKaple svatého Stapina (Klokočka)
Atributybiskupský oděv, obvázané nohy
Patronemproti onemocnění dnou
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Stapin (latinsky Stapinus; 7. století En Lanet8. století Dourgne) byl biskupem v jihofrancouzském Carcassonne[1] v 7. století.

Život[editovat | editovat zdroj]

Obraz sv. Stapina v ambitu pražské Lorety

Stapin žil jako poustevník nedaleko Dourgne. Kolem roku 685 byl požádán, aby se stal biskupem v Carcassonne. Stapina zprvu tato myšlenka děsila a schovával se v jeskyních. Po cestě z Dourgne do Carcassonne se měl zastavit ve vsi Ventenac-Cabardès, která se stala jedním z míst jeho kultu. Několik let před svou smrtí se Stapin vrátil do okolí Dourgne.[2] Podle jiného výkladu musel roku 725 biskupský stolec opustit při dobytí města.

V Dourgne je jeho svátek slaven 6. srpna,[1] v den jeho údajné smrti.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Stapin byl ve středověku a raném novověku uctíván zejména na území dnešní jižní Francie, Belgie a Německa. Je uctíván také jako patron proti onemocnění dnou.[1][3] V 17. století byl Stapinův kult zaznamenán do Acta sanctorum. V 17. století existovalo v Lyonu bratrstvo sv. Stapina.

V Dourgne je Stapinovi zasvěcena kaple z 15. století a stojí zde i jeho socha.[4] V českých zemích je sv. Stapinovi zasvěcena kaple na Klokočce postavená ve 20. letech 18. století Marií Markétou z Valdštejna nad pramenem vody údajně léčícím dnu. Stapin je vyobrazen spolu s dalšími světci spjatými s léčitelstvím v ambitu pražské Lorety.[5]

Je zpodobňován jako biskup, často s obvázanýma nohama (léčba onemocnění dnou).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Zwei neue Klostergründungen des Benedictiner-Ordens in Frankreich. Wissenschaftliche Studien und Mittheilungen aus dem Benedictiner-Orden mit besonderer Berücksichtingung der Ordensgeschichte und Statistik. Brünn: 1891, roč. XII, čís. 4, s. 622, 623. Dostupné online. 
  2. La Légende Saint Stapin, (německy: Die Legende vom Heiligen Stapin, In: dourgne-mairie.fr (francouzsky)). www.dourgne-mairie.fr [online]. [cit. 2021-12-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-08-07. 
  3. LIFKA, Bohumír. Medotekoucí sláva na hůře Libanu. Soubor českých svatojánských duchovních promluv z doby opata Václava Vejmluvy, pronesených v poutním chrámu na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou v letech 1727-1736.. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1995. ISBN 80-85527-85-5. S. 27. 
  4. webová stránka obce Dourgne
  5. ADAMOVÁ, Karolína. Pražská Loreta. Lidová demokracie. 1992-09-03, roč. 48, čís. 207, s. 6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku St. Stapin na německé Wikipedii.