Strace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
strace
Logo
Aktuální verze6.8 (20. března 2024)
Operační systémLinux
Vyvíjeno vC
Typ softwarusvobodný software a command-line tool
LicenceGNU Lesser General Public License, version 1.2 or later
Webstrace.io
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Strace je uživatelský počítačový program pro Linux, který umožňuje sledovat (a případně i pozměňovat) komunikaci mezi procesy a linuxovým jádrem, tedy zejména systémová volání a signály. Využívá k tomu speciální systémové volání ptrace. Jedná se o svobodný software naprogramovaný v C a dostupný pod licencí GNU LGPL. Je dostupný na celé řadě platforem včetně x86, SPARC, MIPS a RISC-V.

První verze programu vznikla pro operační systém SunOS v roce 1991 a napsal ji Paul Kranenburg. V listopadu 1992 jej Branko Lankester portoval na Linux. Richard Sladkey později obě větve sloučil a v roce 1994 uvolnil verzi 3.0 fungující i na System V a Solarisu. Později byla začleněna i podpora FreeBSD, ale od verze 4.7 uvolněné v květnu 2012 je podporován opět pouze Linux. Jiné operační systémy mají pro stejný účel jiné nástroje, zejména ktrace (Mac OS X, OpenBSD, NetBSD, FreeBSD), DTrace (FreeBSD, NetBSD, Solaris) a truss (AIX). Kromě toho přímo na Linuxu existují podobně fungující programy ltrace (pro sledování volání knihoven), xtrace (pro sledování volání služeb X Window systému, SystemTap, perf, a trace-cmd a KernelShark rozšiřující ftrace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku strace na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MITCHELL, Mark; OLDHAM, Jeffrey; SAMUEL, Alex. Pokročilé programování v operačním systému Linux. první. vyd. Praha: Softpress, 2002. 320 s. ISBN 80-86497-29-1. Kapitola 8.1 Příkaz strace, s. 180–181. 
  • JELÍNEK, Lukáš. Jádro systému Linux. první. vyd. Brno: Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-2084-2. Kapitola III./4. Ladění a testování, s. 279–280. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]