Srdcerváči (grafický román)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo Srdcerváčů v angličtině

Srdcerváči (v anglickém originále Heartstopper) je grafický román na pokračování a webkomiksová série pro mladé dospělé s LGBTQIA+ tematikou. Napsala a ilustrovala ho britská autorka Alice Osemanová. Na základě románu vznikl v roce 2022 stejnojmenný televizní seriál.[1]

Román sleduje životy Charlieho Springa a Nicka Nelsona. Tyto postavy se původně objevily v autorčině prvním románu Solitaire. Grafický román i jeho seriálová adaptace z roku 2022 získaly ocenění kritiků.

Vývoj a vydání[editovat | editovat zdroj]

Postavy Nicka Nelsona a Charlieho Springa se poprvé objevily jako vedlejší postavy v autorčině románu Solitaire.[2] Osemanová řekla, že se během psaní románu do postav „zamilovala“ a rozhodla se, že si zaslouží vlastní příběh.[3] Osemanová původně plánovala napsat román, ale nakonec uvědomila, že příběh Nicka a Charlieho potřebuje strukturu, která se hodí spíše pro webový komiks nebo grafický román.[3][4]

Osemanová začala Srdcerváče vydávat jako webový komiks na Tumblr a Tapas v září 2016. Získala značné množství fanoušků, a proto se rozhodla vydat omezený počet fyzických kopií prvních dvou kapitol. Dne 20. června 2018 spustila kampaň na Kickstarteru, aby pomohla publikování financovat, a během dvou hodin dosáhla cíleného závazku.[5] V říjnu 2018 získala Hachette Children's Group (HCG) práva na fyzické vydání prvních dvou dílů románu[6] a v lednu následujícího roku získala práva na třetí a čtvrtý díl.[7] První díl pak vyšel 7. února 2019, druhý díl pak 11. července.[7] Po fyzické publikaci prvních dvou dílů začala Osemanová v srpnu 2019 webový komiks Srdcerváči publikovat na Webtoon. Třetí díl vyšel 6. února 2020 a čtvrtý díl vyšel 6. května 2021. Vydání pátého dílu je naplánováno na 7. prosince 2023. K dostání je také Srdcerváči: Ročenka, kterou vydala společnost Hachette a Graphix .[8]

Do češtiny sérii přeložila Romana Bičíková.

Předpoklad[editovat | editovat zdroj]

Srdcerváči vypráví příběh Charlieho Springa a Nicka Nelsona, když se potkají a zamilují. Vypráví také příběh mnoha vedlejších postav a jejich vztahů.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Charles „Charlie“ Spring, jedna polovina hlavního páru. Již na začátku grafického románu je veřejně venku (jako homosexuál) a v průběhu komiksu trpí problémy s duševním zdravím, převážně v důsledku předchozího vztahu a své sexuální orientace.
  • Nicholas „Nick“ Nelson, druhá polovina hlavního páru. Je členem a kapitánem školního rugbyového týmu.
  • Tao Xu. Je to jeden z Charlieho nejlepších přátel. Je zamilovaný do Elle.
  • Viktorie „Tori“ Springová. Je to Charlieho starší sestra a hlavní postava v románu Solitaire.
  • Elle Argentová. Je to Charlieho kamarádka. Je trans .
  • Tara Jonesová. Je Nickovou starou přítelkyní a později se stane jeho důvěrnicí. Je první, komu se Nick vyoutuje. Je ve vztahu s Darcy.
  • Darcy Olsson. Je to Tařina přítelkyně.
  • Aled Last. Je to Charlieho kamarád. Je hlavní postavou v románu Radio Silence .
  • Benjamin „Ben“ Hope. Je to uzavřený student, se kterým byl Charlie na začátku příběhu v toxickém vztahu.
  • Harry Greene. Je to homofobní tyran.
  • Oliver „Olly“ Spring. Je to Charlieho mladší bratr.
  • Nellie Nelson, Nickův pes.
  • Henry Nelson, Nickův druhý pes (představen ve čtvrté knize).
  • Michael Holden. Je to Toriin přítel (představen ve čtvrté knize.)
  • Sarah Nelsonová. Je to Nickova matka.
  • David Nelson. Je to Nickův starší bratr (představen v knize 3).

Svazky[editovat | editovat zdroj]

  1. První díl pokrývá kapitoly 1 a 2 samostatně vydané verze. Charlie a Nick se v něm poprvé setkají a nakonec se stanou přáteli.
  2. Druhý díl pokrývá 3. kapitolu samostatně vydané verze. Ve druhém díle se Nick zamiluje do Charlieho a zpochybňuje jeho sexualitu. Stanou se z nich přátelé.
  3. Třetí díl pokrývá kapitolu 4 samostatně vydané verze. Ve třetím díle musí Nick a Charlie, nyní pár, zvládnout své první vztahové výzvy a osobní problémy a také školní výlet do Paříže.
  4. Čtvrtý svazek pokrývá 5. a 6. kapitolu samostatně vydané verze. Ve čtvrtém dílu se Nick připravuje na návštěvu svého otce, zatímco Charlie bojuje s poruchou příjmu potravy.
  5. Pátý díl bude předposledním dílem grafického románu. Úryvky z tohoto dílu jsou již k nahlédnutí na webové stránce Webtoon.[9] Očekává se, že bude vydán v prosinci 2023.
  6. Šestý díl bude posledním dílem grafického románu.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Gemma McLaughlin, která psala pro The National, chválila romány za to, že dokážou „zaujmout pozornost“ prostřednictvím „malých příběhů, které tvoří život“, spíše než dějových zvratů a těžkého dramatu. Příběh nazvala „nekonečně přívětivý s postavami, které vypadají jako skuteční přátelé ze života“, označila Charlieho za „extrémně sympatického“ a chválila, jak romány nakládají s jeho duševním zdravím.[10] Publishers Weekly uvedl, že „pozvolné tempo románů a jejich zaměření na každodenní události ... umožňuje, aby se vztah postav vyvíjel přirozeným způsobem“ a uvedl, že výtvarný styl doplňuje tón příběhu.[11] Imogen Russell Williams v The Times Literary Supplement nazvala ilustrační styl Osemanové jako „uvolněný a plynulý“ a řekla o románech, že „[přímo zasahují] do studu, strachu a úzkosti a vynášejí je sladce na světlo“.[12] AV Club zařadil webový komiks na svůj seznam „nejlepších komiksů roku 2018“ s Caitlin Rosbergovou, že jej „nejlépe definuje jeho laskavost jak k postavám, tak ke čtenáři“.[13] Metaphrog také zařadil komiks na seznam časopisu „Nejlepší komiksy a grafické romány roku podle výběru tvůrců komiksů“ roku 2019.[14]

Terri Schlichenmeyer z Washington Blade popsala první díl románů jako „jednu opravdu sladkou knihu“ a chválila chápavé zacházení s postavami, které bojují se svou sexualitou. Také cítila, že realističnost románu byla posílena zahrnutím postav tyranů.[15] Kirkus Reviews uvedl, že umístění panelů a jejich ohraničení ve svazku jedna „zabraňují tomu, aby vizuální grafika esteticky zatuchla“ a že ručně psané písmo posílilo lidský tón příběhu. Shrnuli román jako "Rozkošný deník lásky je střevní údery".[16] Summer Hayesová recenzovala první díl v Booklistu a chválila Osemanovou za použití panelů beze slov k vykreslení emocí postav, ačkoli měla pocit, že ilustrace jsou rozporuplné. Celkově dochází k závěru, že „romantika a realistická fikce vtáhnou čtenáře do tohoto sladkého příběhu“.

Alaine Martausová také recenzovala první díl v Bulletinu Centra pro dětské knihy, ve kterém chválila „jednoduché kresby“, o nichž říká, že „se hodně zaměřují na tváře a telefony a posilují hluboce mezilidské spojení v jádru příběhu“ . Popsala příběh jako složený ze „řady okouzlujících vinět“. V další recenzi druhého dílu Martausová zopakovala své předchozí komentáře a řekla, že vyprávění druhého dílu „se bez námahy posouvá od slzavé dráždivosti k momentům, které stojí za smích, k vzrušující romantice“. Kirkus Reviews o druhém díle uvedl, že si zachoval „výrazný styl“ ilustrací přítomných v prvním díle a že jeho přechody mezi panely byly „kreativní“ a „přidaly kreativní šmrnc“. Chválila postavy a popisovala příběh jako „Neuvěřitelně milý od začátku do konce“.[17] Sarah Rice recenzovala druhý díl v Booklistu a cítila, že vztah Nicka a Charlieho byl prezentován „srdečným, jemným způsobem“ a chválila „volný umělecký styl [který] je plný krásných detailů, jako jsou rozpaky a romantické linky“.

V recenzi druhého dílu Tiffany Babb z AV Clubu ocenila reprodukci umění webového komiksu v knize, použití bílého prostoru a ručně psaného písma Osemanové, které je podle ní „expresivní ... způsobem, který působí jedinečným způsobem. k jejímu stylu a organickému tempu komiksu“. Cítila, že zacházení s postavami Charlieho a Nicka ukazuje „úroveň porozumění a péče, která příběh pozvedává“, a tvrdila, že příběh „nikdy neznehodnocoval ani neignoroval“ další vztahy postav s přáteli a rodinou.[18] Sarah Hughes zařadila třetí díl do novinového seznamu „Beletrie pro mladé dospělé: 25 nejlepších nových knih pro rok 2020“.[19] Prudence Wade ohodnotila čtvrtý díl 8/10 pro The Independent a nazvala ho „dojemným příběhem o lásce dospívajících a přijetí sebe sama“.[20] Fiona Noble také zařadila čtvrtý díl do seznamu The GuardianNejlepší dětské knihy roku 2021“ a popsala jej jako „radostný, něžný pohled na první lásku a vztahy s inkluzivním obsazením“.[21]

Televizní adaptace[editovat | editovat zdroj]

Televizní adaptace Srdcerváči vstoupila do vývoje poté, co See-Saw Films získala práva v červenci 2019.[22] Produkce dostala v lednu 2021 zelenou od streamovací služby Netflix pro osmidílný seriál, který napsala Osemanová a v hlavních rolích Joe Locke a Kit Connor jako Charlie a Nick.[23] Premiéru měl 22. dubna 2022 s vysokou sledovaností a ohlasem kritiky a krátce na to byla objednána jeho druhá a třetí řada.

V návaznosti na sérii byl 28. dubna 2022 znovu vydán první díl Srdcerváčů tentokrát s filmovým přebalem, na kterém jsou Connor a Locke ve stejné pozici jako Charlie a Nick na původní kreslené obálce.[24] Po odvysílání na Netflixu se grafický román stal nejprodávanější dětskou knihou ve Velké Británii.[25]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Heartstopper (graphic novel) na anglické Wikipedii.

  1. NICHOLSON, Rebecca. Heartstopper review – possibly the loveliest show on TV [online]. 2022-4-22 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. AROESTI, Rachel. No drugs, booze, sex or swearing: will Heartstopper rewrite the young love rulebook? [online]. 2022-3-18 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b KELLEHER, Patrick. Heartstopper creator wanted to show queer teens that the future is bright: ‘It spreads joy’ [online]. 2022-4-22 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. WONG, Curtis. Netflix Teases 'Heartstopper' With A Delightful Gay Teen Meet Cute [online]. 2022-3-17 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. EYRE, Charlotte. Oseman smashes comic crowdfunding target in two hours [online]. 2018-6-21 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. EYRE, Charlotte. HCG to publish Oseman’s online graphic novel [online]. 2018-10-2 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. (En) 
  7. a b EYRE, Charlotte. HCG expands on Oseman’s graphic novel series [online]. 2019-1-31 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. BAYLEY, Sian. Hodder to publish Heartstopper Yearbook with never-before-seen illustrations [online]. 2021-11-25 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Heartstopper. www.webtoons.com [online]. [cit. 2023-07-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. MCLAUGHLIN, Gemma E. Heartstopper review: Real and unaffected: a tale of teenage romance [online]. The National, 2021-05-02 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Heartstopper [online]. Publishers Weekly [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. 
  12. WILLIAMS, Imogen Russell. Speed, rage, heat or stink The conventions and merits of the children’s graphic novel [online]. TLS, 2021-10-22 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. SAVA, Oliver; ROSBERG, Caitlin. The Best Comics of 2018 [online]. AV Club, 2018-11-28 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. JAMIESON, Teddy. Graphic Content: The best comics and graphic novels of the year as chosen by comic creators [online]. The Herald, 2019-12-13 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. SCHLICHENMEYER, Terri. A sweet book about first love: ‘Heartstopper’ a poignant reminder of coming out [online]. Washington Blade, 2020-10-11 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. An adorable diary of love’s gut punches. [online]. Kirkus Reviews [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. 
  17. Hearstopper Volume 2: Incredibly lovable from start to finish. [online]. Kirkus Reviews [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. 
  18. BABB, Tiffany. Heartstopper Volume 2 finds joy in the quiet moments of teen romance [online]. AV Club, 2020-10-21 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  19. HUGHES, Sarah. Young Adult fiction: 25 of the best new books for 2020, from Diary of a Confused Feminist to Wonderland and Orion Lost [online]. i News, 2020-02-13 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. WADE, Prudence. 5 new books to read this week [online]. The Independent, 2021-05-12 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. NOBLE, Fiona. The best children’s books of 2021 [online]. The Guardian, 2021-12-12 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. WHITE, Peter. ‘Top Of The Lake’ Producer See-Saw Films To Adapt Alice Oseman’s Graphic Novel Series ‘Heartstopper’ For TV [online]. Deadline, 2019-07-11 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. ROSSER, Michael. Netflix orders YA adaptation ‘Heartstopper’ from See-Saw, Euros Lyn [online]. Screendaily, 2021-01-20 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  24. YATES, Jonny. Heartstopper: Special edition of gay graphic novel is being released alongside Netflix’s adaption [online]. Pink News, 2022-03-22 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  25. O'BRIEN, Kiera. Children's: Heartstopper beats a path to the top [online]. The Bookseller, 2022-04-29 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]