Zatoulaná píseň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(rozdíl) ← Starší revize | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější revize → (rozdíl)
Zatoulaná píseň
AutorGabriela Preissová
Původní názevZatoulaná píseň
Jazykčeština
Žánrromán
Datum vydání1932
Počet stran280
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zatoulaná píseň

Zatoulaná píseň (1932, nakladatelství Melantrich, Praha) je román české spisovatelky Gabriely Preissové. Je to příběh o odvaze, hledání identity a touhy po uměleckém projevu. Román lze zařadit k literatuře 20. století a konkrétně k meziválečnému období. V této době byla v české literatuře často zpracována sociální, psychologická a filozofická témata. Román Zatoulaná píseň se řadí k psychologickému románu, který se zabývá niterným světem hlavní postavy. Zároveň se v díle objevují motivy uměleckého světa a konfliktu mezi uměním a společenskými konvencemi, což je velmi častým tématem v období meziválečné literatury. Román také obsahuje prvky sociální kritiky a portréty různých společenských vrstev. Celkově lze říci, že se Zatoulaná píseň řadí ke klasickému dílu české literatury a k významným dílům meziválečného období.

Příběh

Příběh románu je situován do roku 1903 v Praze a jeho hlavní postavou je mladá dívka jménem Věra. Věra je velmi talentovaná zpěvačka. Její sen je, že se jednoho dne stane slavnou operní pěvkyní. Věra vyrůstá v chudé rodině, ale díky svému hlasu získává možnost studovat konzervatoř, kde se seznámí s bohatým studentem práv, JUDr. Karlem Rychetzkým, který se do ní zamiluje. Nabídne jí finanční pomoc, ale Věra ji odmítá a snaží se uspět na vlastní pěst.

Při účasti Věry na soutěži mladých zpěváků okouzlí dirigenta Richarda Jindřicha, který jí vzápětí nabídne pracovní úvazek v Národním divadle. Věra se nechce stát pouhým nástrojem Jindřicha, proto se rozhodne z Prahy odejít.

Po odchodu z Prahy se Věra setkává s lidmi, kteří ji vedou k novému poznání sebe sama i světa kolem ní. Poznává lidi z různých vrstev společnosti, setkává se s nejrůznějšími osudy lidí, ale i příležitostmi, které ji mohou otevřít dveře k velké kariéře. Věra prochází různými zkouškami života, ale nakonec najde svou cestu a překoná všechny překážky, které se jí postaví do cesty.

Hlavní myšlenka díla

Pointa díla Zatoulaná píseň od Gabriely Preissové je, že životní cesta může být plná překážek a nástrah, ale když máme odvahu a vůli bojovat za své sny a projevit svůj talent, můžeme dosáhnout toho, co si přejeme. Hlavní postava Věra se snaží dosáhnout svých cílů, ale přitom neztrácí svoji lidskost a své hodnoty, což je významný aspekt díla. Zároveň román ukazuje, že i když se člověk ocitne na cestě plné nejistot, může být pro něj tato zkušenost cenná a může mu pomoci nalézt své místo v životě. Celkově lze říct, že pointou díla je hledání sebe sama, odvaha a věrnost sobě samému při dosahování svých cílů.

Odkazy

Literatura

  • PREISSOVÁ, Gabriela. Zatoulaná píseň: román českého hudebníka. V Praze: Jos. R. Vilímek, 1932.