Slalomová dráha Roztoky u Křivoklátu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Slalomová dráha Roztoky u Křivoklátu
Pohled ze středu kanálu
Pohled ze středu kanálu
AdresaRoztoky 248, 27023 Roztoky
ProvozovatelKK Rakovník
Tvarrovný
Surfovací vlnane
Osvětleníne
Datum otevření2002
Vypnutí prouduano
Zdroj vodyBerounka
Čerpadlone
Zázemíano
Parametry
Délkazávodní: 200 m
celková: 200 m
Převýšení{{{převýšení}}}
Šířka6–12 m

Umělá slalomová dráha (USD) v Roztokách u Křivoklátu, je umělá dráha pro slalom na divoké vodě nacházející se ve Středočeském kraji. Aktivně ji spravuje a trénuje na ní tamní Kanoistický klub Rakovník, do kterého chodí nejen lidé přímo z Křivoklátu, ale dojíždí tam i lidé z blízkého okolí. Na závodech je tam také buffet a nedaleká Hospoda U Jezzu.

Technické parametry[editovat | editovat zdroj]

Kanál je nejmladším v České republice s otevřením v roce 2002, je středně těžký a tvoří ho počet vln a válců. Je jen 200 metrů dlouhý, což ho dělá perfektní pro závody veteránů, nebo také významné závody žákovské kategorie. Pravidelně se tam pořádá například: MČR žáků, Český pohár veteránů, nebo Český pohár žáků.

Překážky na kanále jsou tvořeny dřevěnými vraty a část vracáků (klidných míst po stranách kanálu, kde voda stojí nebo se vrací nahoru) je tvořena velikými balvany slitými betonem. Když se na kanále zrovna netrénuje, tak se uzavře díky vratům na začátku propusti, které zabrání, aby do něj tekla voda a nahání jí na jez a do vodní elektrárny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Křivoklát byl už od poloviny 20. století populárním prázdninovým cílem všech slalomářů a vodáků. Aby se tam slalom na divoké vodě posunul na vyšší úroveň, rozhodli se místní vybudovat slalomovou dráhu. Trať byla velice primitivní a nebyly na ní žádné vlny ani válce, což byla na tu dobu norma.

V roce 2000 se proto rozhodli vybudovat výše proti proudu na jezu v Roztokách u Křivoklátu novou umělou slalomovou dráhu. Trať hned skýtala obrovský úspěch, a i dnes je to dějiště významných českých závodů.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOLUTION, Kánoistický klub Rakovník. Slalomová dráha Roztoky u Křivoklátu. http://rakokanoe.cz/ [online]. [cit. 2020-11-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-18. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]