Simba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O filmu z roku 1955 pojednává článek Simba (film).

Simba je fiktivní mluvící lev; je titulní postavou filmů Lví král (1994) a Lví král 2: Simbův příběh (1998) a vystupuje též ve filmu Lví král 3: Hakuna Matata (2004) a Lví král (2019)

Lví král[editovat | editovat zdroj]

Film zobrazuje krásný vztah Simby s jeho otcem Mufasou a kamarádkou Nalou. Jeho strýc Scar se ovšem snaží Simbu a jeho otce zabít, což se mu částečně podaří: Mufasu zabije a Simbu přesvědčí, že je to jeho vina.

Simba proto uteče do daleké země, kde se spřátelí s prasetem Pumbou a surikatou Timonem. Když vyroste v silného lva, jednoho dne se setká s Nalou a ta mu řekne, že ho doma potřebují: jakožto právoplatný dědic trůnu by měl svrhnout Scara, jehož vláda Lví říši zdevastovala.

Po dlouhém váhání se Simba rozhodne to udělat. Boj se Scarem vyhraje a s Nalou má syna Kopu.

Lví král 2[editovat | editovat zdroj]

Simbovi a Nale se narodí dcera Kiara. Kiara se zamiluje do Kovua ze smečky Vyhnanců vedené zlou Zirou. Simba má strach dovolit Kovuovi, aby žil s nimi. Když Vyhnanci Simbu napadnou, Simba Kovuovi nevěří a je přesvědčen, že tento útok zosnoval Kovu. Proto jej vyžene ze Lví říše, ale nakonec se nechá Kiarou přesvědčit, aby jej přijal a všem Vyhnancům nabídl mír.

Lví král 3[editovat | editovat zdroj]

Tento film zachycuje události z prvního dílu očima Timona a Pumby. Navíc líčí, jak tito dva Simbu vychovávali a viděli jej vyrůstat.

Český dabing[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]