SharePoint

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SharePoint
Logo
VývojářMicrosoft
Aktuální verze2021 (22. října 2018)
Operační systémWindows Server 2016
Windows Server 2019
Windows Server 2008 R2
Windows Server 2008
Windows Server 2012
Windows Server 2012 R2
Windows Server 2003
Windows Server 2003 R2
PlatformaASP.NET
x86_64
Vyvíjeno vC#
Typ softwarusystém pro správu obsahu, serverový software, Enterprise Content Management system, systém pro správu dokumentů a sociální software
Licenceshareware
Microsoft Software Assurance
Client access license
Webwww.microsoft.com/en-us/microsoft-365/sharepoint/collaboration
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SharePoint je platforma pro webové aplikace spuštěná v roce 2001. Tato platforma v sobě spojuje různé funkce, které jsou tradičně oddělenými aplikacemi: intranet, extranet, správa obsahu, správa dokumentů, osobní cloud, firemní sociální síť, firemní vyhledávání, správa pracovních postupů a firemní úložiště aplikací. SharePoint byl původně vyvíjen pro vnitrofiremní využití ve středně velkých firmách a velkých firemních odděleních ve spolupráci s Microsoft Exchange, Skype pro firmy a Office webovými aplikacemi. Nicméně, Office 365 od Microsoftu, které jsou dodávány jako služba, (obsahující SharePoint) rozšířily používání SharePointu i v menších organizacích.

SharePoint Designer[editovat | editovat zdroj]

SharePoint Designer je „odnož“ aplikace Microsoft FrontPage, která se používá pro zajištění rychlejší konfigurace rozhraní pro některé funkce v SharePointu.

Tato aplikace poskytuje snadný přístup pro pokročilé editace HTML a ASPX stránek a také nabízí možnost pro editování workflow.

Struktura obsahu[editovat | editovat zdroj]

Stránky[editovat | editovat zdroj]

SharePoint poskytuje bezplatné šablony a vzhledy pro stránky, které jsou uloženy jako „aspx“ soubory v knihovnách. V sharepointu jsou dostupné funkce pro publikování firemní Wikipedie, dále je možné spravovat metadata stránky, nastavit URL stránky.

Web-Parts & App-Parts[editovat | editovat zdroj]

Webové části (Web parts) a aplikační části (App parts) jsou komponenty, které mohou být vloženy do stránky. Tyto komponenty se používají k zobrazení dat z různých aplikací v SharePointu a dat z aplikací třetích stran.

Seznamy a knihovny[editovat | editovat zdroj]

Seznam je nástroj k ukládání dat. Sloupce seznamu mohou obsahovat různé datové typy (text, osoba, datum, …) a mohou být zobrazovány v různých pohledech, které se nastavují pomocí nastavení seznamu.

Knihovna je kolekce souborů, v SharePointu se jedná o zvláštní typ seznamu. Knihovny mají zvláštní funkce, jako například synchronizaci, prohlížení, upravování a spravování souborů.

Weby[editovat | editovat zdroj]

SharePoint web je kolekce stránek, seznamů a knihoven. Web může obsahovat podweby a tyto weby mohou obsahovat další podřízené weby, které mohou být vytvářeny pomocí různých šablon, například wiki weby, weby pro týmovou spolupráci nebo prázdný web. 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku SharePoint na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]