Sezn@mka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sezn@mka
Země původuČeskoČesko Česko
Délka90 min
Žánrfilmová komedie
ScénářZita Marinovová
RežieZita Marinovová
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJiří Langmajer
Adéla Gondíková
Zuzana Kajnarová
Marie Doležalová
ProdukceJiří Markvart
HudbaVašo Patejdl
Petr Janda
KameraJiří Markvart
StřihJiří Markvart
ZvukMartin Šulc
Výroba a distribuce
Premiéra28. července 2016
DistribuceBontonfilm
Sezn@mka na FPČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Snímek Sezn@mka [seznamka] je český komediální debut scenáristky, režisérky a producentky Zity Marinovové z prostředí internetové seznamky, uvedená roku 2016. Tento inferiorní produkt polistopadového období filmového průmyslu představuje propadák.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hrdinka Hedvika a další klientky internetové seznamovací agentury zjišťují, že všechny protějšky, které jim seznamka přihrála, jsou stiženi „kretenismem“; tito v nich pro změnu objevují „krávy“. A aby majitel Kristián napravil renomé své firmy a uhladil dojem, vybírá si milenky z řad těchto nasupených dam; tak se stane, že si začne s Hedvikou, kamarádkou své ženy Báry (dosud se nepotkali). Netrvá dlouho a nastává čas ženské pomsty na stárnoucím seladonovi; mezitím se chystá seznamovací pobyt (workshop) na Kanárských ostrovech. Z něj nakonec sejde, ale téměř každý si v Atlantiku někoho nabalí.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Kritika Sezn@mku ztrhala; dle Mirky Spáčilové (MF Dnes / iDnes.cz) se tímto „spíš úkazem než filmem, […] vyztuženým kvanty sponzorských výrobků“, suterén českého filmu znovu prokopal ještě větší hloubky (udělila mu 15 % – deset procent tvoří úlitba prvotině a pět procent za zaostřené záběry).[1] Věra Míšková (Právo / Novinky.cz) zmiňovala opravdu hloupoučkou historku, kterou Zita Marinovová nazvala filmovým scénářem, i její dokonalé neumětelství, kvůli kterému všichni aktéři hrají příšerně („pitvoří se do kamery“).[2]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jiří Langmajer Kristián alias Viktor
Adéla Gondíková Bára
Zuzana Kajnarová Hedvika
Marie Doležalová Kateřina
Kateřina Klausová Hanka
Ladislav Hampl Ondřej
Petr Vondráček Lukáš
Lukáš Pavlásek Libor
Martin Kraus David
Jaroslava Obermaierová toaletářka
Iva Kubelková lékařka
Karel Zima Michal
Jaromír Nosek Standa

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SPÁČILOVÁ, Mirka. Zač nás trestají Sezn@mkou? Je to spíš úkaz než film. Kultura. Mladá fronta DNES. MAFRA, 28. červenec 2016, roč. XXVII, čís. 175, s. 11. Dostupné online [cit. 2023-01-07]. ISSN 1210-1168.
  2. MÍŠKOVÁ, Věra. Komedii Sezn@mka chybí všechno. Proč je v kinech?. Kultura. Právo. Praha: Borgis, 2. srpen 2016, roč. 26, čís. 179, s. 13. Dostupné online [cit. 2022-12-08]. ISSN 1211-2119

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]