Saboteur (počítačová hra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Saboteur (hra))
Saboteur
VydavatelDurell Software
PlatformySinclair ZX Spectrum
Amstrad CPC
Commodore 64
Nintendo Switch
Microsoft Windows
macOS
Datum vydání1985
Žánrakční adventura
Herní módvideohra pro jednoho hráče
KlasifikaceESRB 10 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Saboteur! je akční adventura, kterou vydala v roce 1985 pro několik typů 8bitových počítačů softwarová společnost Durell Software. Naprogramoval ji Clive Townsend. Hlavní hrdina - sabotér - se snaží dostat do skladu, aby zde našel floppy disk se jmény šéfů podsvětí.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Hráč musí najít cestu komplexem místností, který je tvořen skladištěm, temnými podzemními tunely a tajným řídicím střediskem, najít disk a uprchout ven. Na střeše areálu ho čeká připravený vrtulník. K dispozici má hráč ukazatel energie, který klesá, když spadne z velké výšky, skloní se pod vodní hladinu nebo je napaden. Pokud energie klesne na nulu nebo uběhne předem stanovený čas, hra končí. Energii lze doplnit odpočíváním na klidném místě.

Sabotér se může sehnout, šplhat po žebřících, běhat a útočit na nepřátele úderem nebo kopáním. Hru začíná s jedním šurikenem a cestou může jako zbraň využívat také další věci (jako cihly nebo kousky trubek), které najde na hromadách odpadu ve skladišti. Ve skladišti je nainstalováno mnoho bezpečnostních systémů, kterým se hráč musí vyhnout nebo je obelstít. Počítají se mezi ně i hlídači, kteří používají pěstní souboj, popř. samopal, a kteří klidně čekají a jsou připraveni hráče pronásledovat a napadnout, pokud ho vidí nebo pokud dělá příliš mnoho hluku. Strážci mají k dispozici hlídací psy a automatické střílny ve zdech.

Než hra Saboteur! začne, je nutné zvolit obtížnost. Voleb je devět a předurčují, kolik strážců bude areál hlídat, kolik času bude mít sabotér na dokončení svého úkolu a jak těžká bude cesta k disku a následně k vrtulníku (tzn. kolik bezpečnostních dveří bude zamčených a bude potřeba je odemknout).

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

O hře Saboteur! se říká, že je založena na nápadech a rutinách, které měl Clive Townsend připraveny pro Death Pit, hru, jejíž vývoj byl ukončen v souvislosti se Saboteurem. Prototyp Death Pitu byl nakonec oživen a je k dispozici na serveru World of Spectrum.

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

V roce 1987 vyšlo pokračování hry s názvem Saboteur 2.

Objevilo se několik pokusů naprogramovat třetí díl (pod názvem Saboteur 3, Sabot3ur a Saboteur 3D) od původního autora, ale nikdy nebyly dokončeny.

Fanoušci hry dále vytvořili několik neoficiálních verzí Saboteura.

V roce 2015 Clive Townsend celý projekt oživil vytvořením webových stránek a webové verze hry. Od té doby na svém díle nepřetržitě pracuje, k dispozici jsou nové verze pro různé platformy a očekává se zveřejnění autobiografie v knižní podobě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Saboteur (video game) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]