Sömmerda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sömmerda
Radnice v Sömmerdě
Radnice v Sömmerdě
Sömmerda – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška138 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměDurynsko
Zemský okresZemský okres Sömmerda
Administrativní dělení9 částí
Sömmerda
Sömmerda
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha87,57 km²
Počet obyvatel19 156 (31.12.2022)
Hustota zalidnění219 obyv./km²
Správa
StarostaRalf Hauboldt (Die Linke)
Oficiální webwww.soemmerda.de
Telefonní předvolba03 634
PSČ99610
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sömmerda je okresní město stejnojmenného zemského okresu ve Spolkové republice Německo, ve spolkové zemi Durynsko. Město leží v Durynské pánvi na řece Unstrut, asi 20 kilometrů severně od Erfurtu, je středně velkým centrem průmyslu a obchodu.

Administrativní členění[editovat | editovat zdroj]

Sömmerda kromě vlastního města sestává z devíti místních částí: Frohndorf, Leubingen, Orlishausen, Rohrborn, Schallenburg, Schillingstedt, Stödten, Tunzenhausen a Wenigensömmern.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Městské hradby

První písemná zmínka o lokalitě v Římské říši pochází z roku 876, poté ji císař Konrád I. daroval klášteru benediktinů ve Fuldě. Městská práva obec získala pravděpodobně kolem roku 1350, ale nedochovaly se k tomu žádné přímé dokumenty. Městské hradby ze druhé poloviny 14. století jsou nejstarší archiektonickou památkou města, k jejich stavbě muselo mít město povolení panovníka. Erfurtská brána byla hlavním vstupem do města a byla postavená v roce 1395. Ve 30. letech 16. století se město připojilo k náboženské reformě.

Během třicetileté války (1618-1648) počet obyvatel prudce poklesl v důsledku vojenských nájezdů, drancování a epidemií.

Město Sömmerda na Merianově vedutě, kolem 1650

Až do novověku Sömmerda politicky patřila k Erfurtu a s ním k mohučskému kurfiřtství. Po porážce Pruska v bitvě u Jeny a Auerstaedtu město ovládl Napoleon Bonaparte, než se v letech 1813-14 vrátilo pod správu Pruska. Po Vídeňském kongresu roku 1815 byla Sömmerda připojena k Prusku, roku 1918 k Německu. V letech 1949-1989 byla součástí Německé demokratické republiky a v roce 1990 připojena ke sjednocenému Německu.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1840 ovlivnil rozvoj dosud malého a bezvýznamného zemědělského městečka v průmyslové město vznik mechanické továrny Johanna Niklase von Dreyse, který roku 1838 vynalezl pušku - jehlovku, s níž pruská armáda následně vítězila na Rakouskem. Zbrojní výroba této továrny se až do druhé světové války stále rozšiřovala. Po spojení Německé demokratické republiky s Německou spolkovou republikou v roce 1990 se Sömmerda stala sídlem elektrotechnické firmy Fujitsu Technology Solutions.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Kostel sv. Bonifáce
  • Městské hradby s nárožními bastiony ze 2. polovinxy 14. století
  • Erfurtská brána (Erfurter Tor) - gotická hlavní vstupní brána do města (datopvána 1395), s barokní helmicí
  • Městský kostel sv. Bonifáce - nejstarší, jako katolický založen benediktiny z Fuldy, halový, s pozdně gotickou oltářní archou, renesanční luteránské malby na emporách:starozákonní výjevy
  • Kostel sv. Petra - původem středověký
  • Radnice

Slavní rodáci[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]