Roudenský hřbet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Roudenský hřbet
Nejvyšší bod762 m n. m. (bezejmenný)

Nadřazená jednotkaHedečská vrchovina
Sousední
jednotky
Jelenovršská vrchovina, Malomoravská kotlina, Hedečská vrchovina, Lichkovská brázda

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
PovodíTichá Orlice
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Roudenský hřbet je geomorfologická část Hedečské vrchoviny. Nachází se v její severozápadní části v okrese Ústí nad Orlicí. Nejvyšším vrcholem hřbetu je bezejmenný vrchol 762 m uprostřed hřebínku mezi vrcholy Špička (755 m) a Na Vyhlídce (753 m).[1]

Geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Roudenský hřbet náleží do geomorfologického celku Hanušovická vrchovina, podcelku Branenská vrchovina, okrsku Červenopotoční kotlina a podokrsku Hedečská vrchovina, jejíž je samostatnou částí.[2] Jedná se o asi 3,5 kilometru dlouhý severojižně orientovaný hřbet, který získal své jméno podle názvu spočinku Roudný (677 m) nacházejícího se v jeho jižní části. Na severu jej sedlo, kterým prochází komunikace z Heřmanic do Horní Lipky, odděluje od Jelenovršské vrchoviny, která je již součástí Králického Sněžníku. Na jihu a východě spadají svahy hřbetu do nadřazené Hedečské vrchoviny, na západě pak do Lichkovské brázdy, součásti Kladské kotliny.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Celý Roudenský hřbet se nachází v povodí Tiché Orlice. Východní svah odvodňuje její pravý přítok Lipkovský potok, západní pak jeho pravý přítok Heřmanický potok.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Větší část osy hřbetu a prudší západní svah pokrývá souvislý pás lesa. V mírnějším východním svahu dosahují louky až do vrcholové partie. Významnější stavby se zde žádné nevyskytují. Roudenský hřbet se nachází na území Přírodního parku Králický Sněžník.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Prostor hřbetu je obsluhován řídkou sítí polních a lesních cest. Osu hřbetu z větší části sleduje červená turistická značená trasa 0415 z Králík na Králický Sněžník. Nejvyšší bod hřbetu ale míjí po východním svahu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Roudenský hřbet na Mapách.cz
  2. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)