Prubířský kámen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
na fotografii je dřevěná truhlička, které otevřené víko drží tmavě šedá čtvercová destička s hrubým povrchem (prubířský kámen), před truhličkou jsou vyskládány tři lahvičky s kyselinami
Prubířská sada s prubířským kamenem uprostřed

Prubířský kámen je malá destička z tmavého tvrdého kamene, jako je břidlice nebo buližník, která se používá v prubířství pro ověřování slitin drahých kovů. Má jemně zrnitý povrch, na kterém měkké kovy zanechávají viditelnou stopu.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prubířské kameny se používaly již ve vrcholném období Harappské kultury (2600 – 1900 př. n. l.) pro testování ryzosti měkkých kovů. Využívány byly i ve starověkém Řecku.[2][3] Prubířský kámen umožňoval jednoduché a rychlé určení ryzosti vzorku kovu. To umožnilo široké rozšíření zlata jako prostředku směny, neboť užití prubířského kamene umožňovalo odlišit ryzí zlato od slitiny zlata s méně hodnotnými kovy, a odhalit tedy jeho skutečnou hodnotu.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Vryp vzorkem zlata vytvoří na destičce viditelnou stopu tvořenou kousky zlata ze vzorku. Protože různé slitiny zlata mají různou barvu, lze pak porovnat barvu vzorku na destičce s barvami vzorků o známé ryzosti. Takto byl prubířský kámen využíván již od antiky. V novější době šlo na vytvořený vzorek použít další testy. Stopa zlata na destičce reaguje různě na různé koncentrace kyseliny dusičné či lučavky královské a umožňuje tak přesnější odlišení zlata různé ryzosti.

Prubířský kámen jako metafora[editovat | editovat zdroj]

Sousloví prubířský kámen se užívá jako metafora pro „podrobení se zkoušce“, která prověří skutečné kvality člověka, ať už fyzické, morální nebo intelektuální.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Touchstone (assaying tool) na anglické Wikipedii, Touchstone (metaphor) na anglické Wikipedii a Probierstein na německé Wikipedii.

  1. NOVOTNÝ, Michal. PRUBÍŘSKÝ KÁMEN. region.irozhlas.cz [online]. Český rozhlas, 2003-09-23 [cit. 2021-03-04]. Dostupné online. 
  2. VENABLE, Shannon L. Gold: A Cultural Encyclopedia. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO, LLC., 2011. Dostupné online. ISBN 978-0313-384318. S. 264. (anglicky) 
  3. BISHT, R. S. Excavations at Banawali: 1974–77. In: POSSEHL, Gregory L. Harappan Civilization: A Contemporary Perspective. New Delhi: Oxford and IBH Publishing Co. S. 113–124. (anglicky)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Slovníkové heslo prubířský kámen ve Wikislovníku