Portál:Hudba/Článek/2014/7.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Black Country Communion při vystoupení v Belgii v roce 2011
Black Country Communion při vystoupení v Belgii v roce 2011

Black Country Communion (zkráceně BCC) byla anglicko-americká hardrocková skupina, založená v Los AngelesKalifornii. Tato superskupina vznikla v roce 2009 a jejími členy byli baskytarista a zpěvák Glenn Hughes, kytarista a zpěvák Joe Bonamassa, bubeník Jason Bonham a klávesista Derek Sherinian. Skupinu založili Hughes a Bonamassa za pomoci producenta Kevina Shirleyho a své první studiové abum Black Country kvartet vydal v září 2010. V červnu 2011 následovalo album 2, které bylo doprovázeno evropským turné později v tom roce. Své třetí a poslední album nazvané Afterglow kapela vydala v říjnu 2012.

Po společném vystoupení v Los Angeles spolu Hughes a Bonamassa založili společný projekt v listopadu 2009. Později na radu producenta Kevina Shirleyho skupina přibrala Bonhama a Sheriniana a tím byla sestava kompletní. Název Black Country Communion pochází z termínu Black Country, což je část anglického regionu West Midlands, kde Hughes a Bonham vyrůstali. Zvuk kapely připomíná populární klasické rockové skupiny sedmdesátých let, což odráží Hughesovu dřívější kariéru, stejně jako fakt, že Bonhamův otec působil ve skupině Led Zeppelin.

V březnu 2013, po měsících veřejně známého napětí mezi členy skupiny Bonamassa oznámil svůj odchod ze skupiny; rovněž řekl, že mu není známo, zda skupina bude pokračovat s jiným kytaristou nebo se rozpadne. O několik dní později Hughes potvrdil, že skupina ukončila svou činnost a naznačil, že bude v práci s Bonhamem a Sherinianem pokračovat pod jiným názvem. Sherinian se později stal členem doprovodné skupiny Joea Bonamassy a Hughes s Bonhamem založili novou skupinu nazvanou California Breed, ve které je doplnil kytarista Andrew Watt.