Portál:Hudba/Článek/2012/7.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kapela Green Day v roce 2009

Green Day je americká punk rocková kapela, která vznikla roku 1987. Skupinu tvoří hlavní zpěvák a kytarista Billie Joe Armstrong, basista a doprovodný vokalista Mike Dirnt a bubeník Tré Cool. Tré Cool nahradil bývalého bubeníka Johna Kiffmeyera v roce 1990 (ještě před vznikem druhého alba Kerplunk!) a od té doby je členem Green Day.

Green Day byli původně součástí punkové scény v 924 Gilman Street, v Berkeley v Kalifornii. V roce 1994 vyšlo album Dookie, které mělo obrovský úspěch a nakonec se prodalo přes 10 milionů kopií v USA. Green Day se stali široce uznávanou kapelou, po boku dalších kalifornských skupin jako The Offspring, Rancid a NOFX a mají zásluhu na popularizaci a oživení tradičního zájmu o punk-rock ve Spojených státech. Tři následující alba kapely – Insomniac, Nimrod a Warning nezaznamenala tak masivní úspěch jako Dookie, ale jejich prodej stačil na obdržení dvou platinových a zlaté desky. Díky své rockové opeře American Idiot (s 5 miliony prodaných desek v USA) znovu vznítili svou popularitu u mladší generace. Osmé a zatím poslední studiové album Green Day 21st Century Breakdown bylo vydáno v roce 2009. Skupina připravuje vydání trojice alb ¡Uno!, ¡Dos!, a ¡Tré! ve dnech 25. září 2012, 13. listopadu 2012 a 15. ledna 2013.

Green Day prodali přes 65 milionů kopií ve světě a 24,639 milionů v samotných státech. Kapela vyhrála 4 ceny Grammy: Best Alternative Album (Dookie), Best Rock Album (American Idiot a 21st Century Breakdown) a Record of the Year („Boulevard of Broken Dreams“). V roce 2010 byla na Broadwayi uvedena divadelní verze American Idiot. Muzikál byl nominován na mnoho cen Tony, např. Best Musical, Best Scenic Design a obecně obdržel mnoho pozitivních hodnocení.