Plody mraků

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plody mraků
Země původuČesko
Délka10 minut
Žánranimovaný / krátkometrážní / dětský
Námět, scénář a režieKateřina Karhánková
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSebastian Husak
Michaela Hoffová
Teo Arichtev
ProdukceTomáš Michálek
Dagmar Sedláčková
Ondřej Šejnoha (FAMU)
HudbaJan Richtr
KameraKateřina Karhánková
StřihBlanka Klímová
ZvukJan Richtr
Výroba a distribuce
Premiéra4. května 2017 Anifilm
Plody mraků na FP
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plody mraků je krátký animovaný český film z roku 2017, studentský film režisérky Kateřiny Karhánkové, na kterém pracovala s výtvarnicí Alžbětou Skálovou. Vypráví o zvláštních tvorečcích, kteří žijí na lesní mýtině a živí se semínky, která jsou ale na mýtině vzácná. Jedno ze zvířátek, Chlupáč, se nakonec odhodlá vstoupit do temného lesa.

Film zvítězil v sekci Best European Short Animation (nejlepší evropský krátký animovaný film) na nizozemském dětském filmovém festivalu Cinekid.[1] Film se promítal mimo jiné také na festivalu Anifilm v Třeboni, mezinárodním festivalu animovaných filmů v Annecy[1] a dalších zhruba 150 filmových festivalech.[2] V únoru 2019 získal cenu nejlepšího evropského krátkého filmu pro děti na Berlinale.[2]

V českých kinech se promítal od 17. října 2019 v rámci pásma Hurá na pohádky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Kultura. Animované Plody mraků zvítězily na velkém filmovém festivalu pro děti Cinekid. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2017-10-28 [cit. 2017-11-10]. Dostupné online. 
  2. a b STEJSKAL, Tomáš. Český úspěch na Berlinale. Nejlepším krátkým filmem pro děti jsou Plody mraků. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2019-02-09 [cit. 2019-02-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]