Hermitage Hotel Prague

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Park Inn Hotel Prague)
Hermitage Hotel Prague
Základní informace
ArchitektKarel Herman
Výstavba1912
Poloha
AdresaSvobodova 1961/1, Praha 2, Nové Město, ČeskoČesko Česko
UliceSvobodova
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hermitage Hotel Prague sídlí v bývalé budově tiskárny a vydavatelství Unie Vilím na adrese Svobodova 1961/1 na Novém Městě v Praze u Výtoně, na nároží ulic Svobodova a Na Děkance, po nichž vede hranice Vyšehradu.

Tiskárna a vydavatelství[editovat | editovat zdroj]

Secesně novorenesanční budova s fasádou ve stylu art deco se sgrafitovým dekorem byla postavena v letech 1906–1907. Budovu navrhl F. Zvěřina. Na budově je umístěna deska, podle níž projekt vypracoval arch. J. Libanský, Praha II, a budovu postavil inž. Ant. Belada, Praha VI.[1]

Původně sloužila jako tiskárna Unie Vilím (Česká grafická unie, po znárodnění Polygrafia) a vydavatelství. Původní industriální ráz budovy prozrazují vysoké stropy a velké loftové prostory připomínající tovární haly. Dnes jsou jako připomínka na zdech umístěny rámy inspirované kubismem a litografie z dob staré tiskárny.

Budova byla prodloužená v letech 1920-1921 (F. Beránek, Č. Gregor) a v letech 1936-1938. Dům s adresou Na Děkance 2109/1a s ní tvoří jednolitý celek.

Přestavba na hotel[editovat | editovat zdroj]

Územní plán zde původně počítal s bytovou výstavbou.[2] Od prosince 2007 do ledna 2009 investor Red Group budovu za cenu 511 miliónů korun[2] přestavěl na hotel s 210 pokoji a apartmány, konferenčními prostory a restaurací (původně byla inzerována jedna restaurace pro hosty hotelu a jedna pro veřejnost). Vnější secesní fasáda zůstala prakticky v původní podobě. Směrem do dvora bylo přistavěno další křídlo budovy v nejnovějším architektonickém stylu. Ze střešní terasy propojené s prostorami pro fitness je výhled na řeku a panorama vnitřní Prahy. Nad garáží a kongresovým centrem vznikly střešní zahrady, které byly osazeny rostlinami výrazných barev a menšími stromy. Na střeše objektu na tuto zahradu navazuje zeleň umístěná v nádobách. Nové stromy investor vysadil také v okolí objektu.[2]

Investor Red Group rekonstrukci objektu podrobně projednával s památkáři.[2] Autorem návrhu přestavby je atelier IBA Ian Bryan Architects s.r.o.[3] Přestavbu provedla Skanska CZ, pro média ji prezentoval projektový manažer Martin Kratochvíl.[2] Výstavbu hotelu financovala developerská společnost Red Group,[3] hotel provozuje společnost Hermitage Holdings a.s.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tiskárna Unie - Na domě čp. 1961 Svobodova ul.1 Praha 2 Nové Město, Pamětní desky v Praze
  2. a b c d e Z tiskárny bude luxusní hotel, Novinky.cz, 20. 2. 2008, jan, Právo
  3. a b Bývalá tiskárna se mění na moderní hotel, Praha.eu, 19. 2. 2008]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BERAN, Lukáš, ed. a VALCHÁŘOVÁ, Vladislava, ed. Pražský industriál: technické stavby a průmyslová architektura Prahy: průvodce. 2., rozš. vyd. V Praze: České vysoké učení technické, ©2007. 303 s. ISBN 978-80-01-03586-3. Kapitola 2: Nové Město, Vyšehrad. S. 46, č. 47.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]