Před zničením otestujte

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Před zničením otestujte
518. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevA Test Before Trying
Číslořada 24
díl 10
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra13. ledna 2013
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra22. července 2013
Tvorba
ScénářJoel H. Cohen
RežieChris Clements
Prod. kódRABF03
Obsah
Billboard„Krusty živě z protialkoholní léčebny.“
Tabule„Odteďka budu ctít pravidla promokampaně k Oscarům.“
Gaučový gagSekvence na gauči je upoutávkou na akční film s názvem The Couch.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Konec světa za dveřmi
Následující →
Střídání poručníků
Seznam dílů 24. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Před zničením otestujte (v anglickém originále A Test Before Trying) je 10. díl 24. řady (celkem 518.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Joel H. Cohen a díl režíroval Chris Clements. V USA měl premiéru dne 13. ledna 2013 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 22. července 2013 na stanici Prima Cool.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Trojice školních inspektorů navštíví základní školu ve Springfieldu a oznámí, že žáci musí složit nadcházející standardizovaný test, jinak bude škola uzavřena kvůli nízkým výsledkům jejich studentů. Všichni žáci se zkoušky zúčastní, kromě Barta, který si celý den hraje s broukem. Nakonec neuspějí, což způsobí, že škola je uzavřena a děti jsou poslány do jiných škol. Když se však Líza dozví, že Bart se na zkoušku nedostavil, naléhá na něj, aby ji udělal, ale jemu je to jedno. Následující noc však změní názor, když se mu zdá noční můra, v níž se Springfield stane nejhloupějším městem v zemi. Nastává den Bartovy zkoušky, ale on stále není připraven. V důsledku toho odpoví na několik prvních otázek stejně a poslední odpověď nestihne vyplnit. Hlavní kontrolorka si však splete Bartova černého brouka s jednou z Bartových odpovědí a oznámí, že testem prošel, tak se škola znovu otevře, přičemž do Skinnerovy kanceláře narazí demoliční koule, protože inspektor Chalmers předpokládal, že Bart neuspěje.

Mezitím pan Burns zvýší cenu elektřiny. V důsledku toho Homer vyhodí své domácí spotřebiče na skládku, kde najde parkovací automat, který stále funguje. Rozhodne se ho postavit na parkovacích místech po celém Springfieldu a přesunout se na jiné, jakmile někdo zaplatí. Plán se mu daří bez problémů, dokud nezjistí, že mu je šéf Wiggum na stopě. Když ho Wiggum konfrontuje, podaří se mu utéct v autě, ale omylem s ním nabourá a parkovací automat vyletí z vozu a tvrdě dopadne na ulici, kde brzy poté vyprší jeho životnost. Když Marge zjistí, že má stále peníze, přiměje Homera, aby je vrátil společnosti tím, že je hodí do studny přání.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Tato epizoda získala rating 2,4 v demografické skupině 18–49 let a sledovalo ji celkem 5,04 milionu diváků, což z ní činí druhý nejsledovanější pořad tohoto večera.[1]

Přijetí kritikou[editovat | editovat zdroj]

Robert David Sullivan z The A.V. Clubu udělil dílu hodnocení B, když řekl: „Pokud jste liberálové, můžete epizodu vnímat jako kritiku strategie ‚testovat, testovat, testovat‘, která se často nabízí jako alternativa k lepšímu financování veřejných škol. Pokud jste konzervativci, můžete se pousmát nad neschopností a unylostí správců veřejných škol. Bartovi je nepochybně jedno, co děláte vy.“.[2]

Joel H. Cohen získal za scénář k této epizodě Cenu Sdružení amerických scenáristů za vynikající scénář k animovanému filmu na 66. ročníku těchto cen.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku A Test Before Trying na anglické Wikipedii.

  1. Sunday Final Ratings:’Family Guy’ & ‘The Mentalist’ Adjusted Up; ’60 Minutes’, ‘The Cleveland Show’ & ‘Happy Endings’ Adjusted Down + Final Golden Globes Numbers - Ratings | TVbytheNumbers. web.archive.org [online]. 2013-01-18 [cit. 2021-11-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-01-15. 
  2. The Simpsons: “A Test Before Trying”. The A.V. Club [online]. [cit. 2021-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. MCNARY, Dave; MCNARY, Dave. WGA: ‘Captain Phillips,’ ‘Her’ Win Top Screenplay Awards [online]. 2014-02-02 [cit. 2021-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]