Ordoño III. Leónský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ordoño III. Leónský
Král Leónu a Galicie
Portrét
Král Leónu
Období951956
PředchůdceRamiro II. Leónský
NástupceSancho I. Leónský
Král Galicie
Období951956
PředchůdceRamiro II. Leónský
NástupceSancho I. Leónský

Narození926
Úmrtí956
Zamora
Pohřbenbasilika sv. Isidora
ManželkaUrraca Fernández
PotomciOrdoño
Tereza
Bermudo II. Leónský
DynastieAsturská
OtecRamiro II. Leónský
MatkaAdosinda Gutiérrez
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ordoño III. (926956) byl král Leónu a Galicie od roku 951 do roku 956 a syn Ramira II. (931–951). Během své vlády se vyostřili vztahy s Navarrským královstvím a Kastilským hrabstvím, které podporovali jeho polorodého bratra Sancha I. Tlustého v jeho snaze zpochybnit a následně sesadit Ordoña.

Musel se taky bránit proti rebeliím v Leónu i Galicii a útokům andalůských muslimů. Jako odpověď na útok muslimů, uspořádal Ordoño nájezd na jejich území až k Lisabonu (955), během kterého shromáždil obrovské množství kořisti. Tato demonstrace síly, přinutila cordóbského chalífu Abd ar-Rahmána III. k vyjednávání o mírových podmínkách.

Ordoño zkoušel pokračovat v práci svého otce, která zahrnovala opevňování Leónu a upevnění královské autority tváří tvář snahám Fernána Gonzáleze, kastilského hraběte, o odtržení. Kvůli tomu se dokonce oženil s Fernánovou dcerou Urracou, kterou však později zavrhl kvůli spojenectví jeho otce s navarrským králem.

S Uraccou měl minimálně dvě děti, syna Ordoña, který zemřel už v mládí, a dceru Terezu, která se stala řádovou sestrou. Ordoño měl taky syna Bermuda II., o kterém ale není jisté jestli byl synem Uraccy nebo nejmenované milenky, která však podle všeho byla dcera hraběte Pelaya Gonzáleze.

Ordoño III. zemřel v Zamoře roku 956.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ordoño III of León na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]