Obchodní dům Vysočina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obchodní dům Vysočina
Obchodní dům Vysočina v Pelhřimově, pravá a zadní strana z historické Hrnčířské ulice
Obchodní dům Vysočina v Pelhřimově, pravá a zadní strana z historické Hrnčířské ulice
Poloha
AdresaSolní ulice Pelhřimov, Pelhřimov, ČeskoČesko Česko
UliceSolní
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obchodní dům Vysočina v Pelhřimově je stavba z roku 1989, poslední velká stavba zahájená za komunistického režimu v Pelhřimově. Podle kroniky města se základní kámen k obchodnímu domu Vysočina kladl 18. září 1989.[1] Stavěn byl společností Pozemní stavby Jindřichův Hradec.

Demolice[editovat | editovat zdroj]

Stavbě padla za oběť původní historická zástavba Pelhřimova, bezprostředně navazující na někdejší městské opevnění. Na místě obchodního domu Vysočina a protilehlému parkovišti stával komplex více než 20 domů, včetně hospody Na růžku (U Bučků), starého pivovaru a dalších mezi historickými ulicemi Solní a Hrnčířská. Zlikvidována byla i ulička Belka, propojující obě ulice (obchodním domem dnes nelze projít skrz). Tekl zde potok Belka, který je nyní zatrubněný.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Po svém otevření obchodní dům Vysočina postupně vystřídal více nájemců – potravinám JIP předcházely firmy Julius Meinl a Albert, které budovu již opustili. Budova střídala i názvy – z původního Vysočina na Galeria Shopping a poté na Obchodní centrum Slunce.

Majitelem budovy je společnost Reload Sigma Czech Republic s.r.o., sídlící na adrese V celnici 1031/4, Nové Město, 11000 Praha 1.[2] Jejími statutárními představiteli jsou lidé z Česka, Polska a Švýcarska.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Stavba podle mínění místních obyvatel i části politiků značně poškozuje vzhled historické části města.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]