O jazzu a jiné zvířeně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O jazzu a jiné zvířeně
380. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevJazzy and the Pussycats
Číslořada 18
díl 2
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra17. září 2006
Česká TVČeská televize
Česká premiéra22. června 2008
Tvorba
ScénářDaniel Chun
RežieSteven Dean Moore
Prod. kódHABF18
Obsah
Gaučový gagVšichni kromě Homera sedí na gauči. Obrovská opice představující Homera vezme oknem Marge a vyleze na Empire State Building, kde na něj začnou útočit letadla.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Žabař, kuchař, manželka a její Homer
Následující →
Kladivo na Homera
Seznam dílů 18. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

O jazzu a jiné zvířeně (v anglickém originále Jazzy and the Pussycats) je 2. díl 18. řady (celkem 380.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Daniel Chun a díl režíroval Steven Dean Moore. V USA měl premiéru dne 17. září 2006 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 22. června 2008 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

V kostele probíhá pohřeb Homerovy manželky Amber z Las Vegas, kterou si vzal v dílu Ať žije Flanders. Bart ztropí neplechu a jeho rodiče ho vezmou za psychiatrem. Ten jim poradí, ať mu koupí bicí soupravu, aby mohl zaměřit svou energii. Bart ale bubnuje i v noci, a tak Homer ani Marge nemohou spát. Líza ho vezme na Jazzovou sešlost do dětského klubu Pohoda, aby si mohli odpočinout. Tam si Barta všimnou dva jazzmeni Tyčka a Kulička a vyzvou ho, aby si s nimi zahrál. Líza je zklamaná, protože to byl její sen. Bartovi dají přezdívku TikTak, protože bicí mu šlapou jako hodiny. Líza si stěžuje, že také chce přezdívku, a oni zvolí Těžká doba, protože to s ní mají těžké. Po týdnu už je Bart známý po celém městě.

Marge chce Lízu rozveselit, a tak ji vezme do útulku, aby si vybrala štěňátko. Tam si vybírá mezi starým, nemocným psem a mladým, hezkým psem. Zvolí si mladého, ale v noci ji ve snu navštíví ten starý. Ona se druhý den vrátí do útulku a vezme si ho také. Navíc si vezme ještě jednoho psa a ptáčka. Cestou domů se k ní přidá mnoho dalších zvířat, včetně cirkusového slona a medvěda. Doma je zavře na půdě. Při večeři dělají zvířata rámus, a tak se jde Líza na půdu podívat. Najde tam Barta s Tyčkou a Kuličkou, jak tam kouří marihuanu. Bartovi se do ruky zakousne tygr a v nemocnici mu doktor Dlaha sdělí, že s bubnováním je konec. Potřeboval by artroskopickou reaktivaci urálního nervu, ale stojí 170 tisíc dolarů. Jazzmani Tyčka a Kulička se rozhodnou uspořádat benefiční koncert, aby vydělali peníze na operaci pro Barta.

Zvířata, která Líza zachránila, chtějí utratit. Bart s ní soucítí a na konci benefičního koncertu vydělané peníze věnuje Líze na stavbu Domova Lízy Simpsonové pro opuštěná zvířata. Líza mu děkuje.[1]

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Název dílu je hříčkou na motivy fiktivní rockové skupiny Josie and the Pussycats.[2] The White Stripes jsou stylově totožní se svým videoklipem k písni „The Hardest Button to Button“.[2] Skupina Blue Man Group je vidět na pohřbu; když někdo provede dusícímu se členovi kapely heimlichův manévr, začne z něj vypadávat množství kuliček a jeho obličej získá běžnou barvu.[2] Na pohřbu Amber jsou vidět také Gunter a Ernst; Amber a Ginger jsou s nimi viděny na konci dílu Ať žije Flanders a říkají, že „vědí, jak se chovat k ženám“.[2] Scéna, kdy Líza při procházce ulicí hromadí zvířata, je narážkou na úvodní titulky z filmu Quentina Tarantina Gauneři z roku 1992 a je v ní slyšet píseň „Little Green Bag“ od George Bakera.[2] V pořadu Jazzy Goodtimes si hraje Ralph Wiggum s hračkou Corn Popper od Fisher-Price.[2]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

V původním vysílání epizodu sledovalo 8,94 milionu diváků.[3]

Dan Iverson z IGN uvedl, že stejně jako předchozí epizoda byl díl slušný, a chválí dosavadní sílu osmnácté řady.[4] Cameo skupiny The White Stripes označil za vtipné a díl označil za zcela náhodný, začínající smrtí Homerovy manželky Amber z Las Vegas.[4] Epizodě dává konečné hodnocení 7 z 10, podobně jako předchozímu dílu.[4]

V roce 2007 Simon Crerar z The Times zařadil vystoupení The White Stripes mezi třiatřicet nejvtipnějších cameí v historii seriálu.[5]

Andrew Martin z Prefix Mag označil The White Stripes za své sedmé nejoblíbenější hudební hosty v Simpsonových z deseti.[6] Corey Deiterman z Houston Press je zařadil na čtvrté místo z pěti nejhorších hudebních hostů v historii Simpsonových.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jazzy and the Pussycats na anglické Wikipedii.

  1. Listings | TheFutonCritic.com - The Web's Best Television Resource. www.thefutoncritic.com [online]. [cit. 2022-04-09]. Dostupné online. 
  2. a b c d e f The Simpsons: Jazzy and the Pussycats - TV Squad. web.archive.org [online]. 2009-05-28 [cit. 2022-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-05-28. 
  3. Ratings: Jazzy & The Pussycats | Simpsons Channel. archive.ph [online]. 2013-07-28 [cit. 2022-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-07-28. 
  4. a b c The Simpsons: "Jazzy and the Pussycats" Review - TV Review at IGN. web.archive.org [online]. 2011-05-24 [cit. 2022-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-05-24. 
  5. The 33 funniest Simpsons cameos ever - Times Online. web.archive.org [online]. 2011-05-17 [cit. 2022-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-05-17. 
  6. Top 10 Best Musical Guests On 'The Simpsons': From Michael | Prefixmag. web.archive.org [online]. 2011-10-11 [cit. 2022-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-10-11. 
  7. The Five Worst Musical Guests In Simpsons History - Houston - Music - Rocks Off. web.archive.org [online]. 2013-03-24 [cit. 2022-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-03-24. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]