Nový prales

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Nový prales je projekt vznikající nedaleko Ještědu v severních Čechách. Nezisková organizace Čmelák – Společnost přátel přírody v jeho rámci od roku 2004 přeměňuje smrkové monokultury na přirozený, harmonický a pestrý les. Cílem projektu je v horizontu 200 až 300 let vytvořit porost, který se bude podobat původním pralesům.

Projekt[editovat | editovat zdroj]

Nový prales tvoří šest oddělených pozemků o rozloze 35 hektarů.[1] Byla prořezána třetina smrků a do připravených míst bylo dosazeno více než 70 tisíc sazenic původních dřevin (jedle, buky, jasany, javory, jilmy a podobně). Na vysazování se podíleli zejména dobrovolníci.[2]

Nový prales je přístupný veřejnosti. Jeho nejstarší částí vede i česko-německá naučná stezka zaměřená na proměnu přírody a zajímavosti z historie regionu. Lokalita je součástí evropské sítě chráněných území Natura 2000 a je domovem mnoha druhů chráněných rostlin a živočichů.

Popora[editovat | editovat zdroj]

Projekt získal podporu několika tisíců individuálních dárců, včetně českých a zahraničních nadací. Financování projektu z části zajistil prodej dárkových certifikátů, jejichž prostřednictvím si je možné za cenu od 200 korun symbolicky koupit část lesa.[3] Patronem Nového pralesa je herec, liberecký rodák Pavel Liška.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠIŠKA, Jakub. Jak se kupuje prales? [online]. 33/2014. vyd. Týdeník Rozhlas, 2014 [cit. 2016-03-01]. Dostupné online. 
  2. Jak se sází Nový prales [online]. Česká televize, pořad Nedej se, 2014-11-23. Dostupné online. 
  3. SOTONA, Jiří. Darovat kus lesa aneb Vánoce dle milovníků přírody [online]. Borgis, 2014-12-22 [cit. 2016-03-01]. Dostupné online. 
  4. O projektu [online]. Čmelák - Společnost přátel přírody [cit. 2016-03-01]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]