Nilüfer Hatun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nilüfer Hatun
Narození13. století
Byzantská říše
Úmrtí14. století
Osmanská říše
Manželsultán Orhan I.
PotomciMurad I.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nilüfer Hatun (osmanskou turečtinou: نیلوفر خاتون, rodným jménem Holofira, jinými jmény Bayalun, Beylun, Beyalun, Bilun, Suyun, Suylun) byla manželka druhého osmanského sultána Orhana I. a Valide Sultan během vlády svého syna, sultána Murada I.. Některé zdroje uvádí, že byla matkou i prvního syna Orhana, Suleymana Pashi. Toto tvrzení je však sporné.

Život[editovat | editovat zdroj]

Tradiční příběh o jejím původu je, že pocházela z Byzantské říše a jmenovala se Holofira. V některých příbězích se píše, že ji dostal sultán Osman I. jako dárek a ten ji daroval svému synu, princi Orhanovi a ten se s ní oženil. Holofira však byla jen jedna z mnoha, která byla Orhanovi darována.

Nicméně moderní prověřování tohoto příběhu ukázalo, že toto jsou nejspíš skutečné události. Její osmanské jméno Nilüfer, které dostala v harému znamená v perštině vodní lilie, podle čehož mnozí usuzují, že mohla být perská otrokyně.

Podle některých byla dcerou prince Yarhisara z Byzantské říše; princezna Helen (Nilüfer), která měla předky v Řecku.

Když sultán Orhan I. zemřel, stala se první ženou, která vzala vládu do svých rukou a nebyla jí lhostejná budoucnost říše. Během vlády svého syna Murada se z ní stala Valide Sultan (matka královna). Byla první žena v říši, která mohla nosit tento titul. Je pohřbena spolu se sultány Osmanem I. a Orhnem I. v Burse.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nilüfer Hatun na anglické Wikipedii.