Nejsem jako vy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nejsem jako vy
AutorJodi Picoult
Původní názevHouse Rules
PřekladatelHana Petráková
Obálku navrhlJana Šťastná
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Literární druhepika, próza
Žánrromán
VydavatelAtria
Datum vydání2010
Český vydavatelIkar
Česky vydáno2011
Počet stran568
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nejsem jako vy je osmým románem americké autorky Jodi Picoultové, vydaný poprvé v roce 2010 pod názvem House Rules (doslova „domácí pravidla“) v New Yorku. V Česku tento román vydalo nakladatelství Ikar v roce 2011 v překladu Hany Petrákové. Kniha vypráví příběh s kriminální zápletkou na pozadí života matky, starající se o své dva syny. Starší z nich trpí poruchou autistického spektra.

Jodi Picoult, autorka knihy

Děj[editovat | editovat zdroj]

Vymýšlet jídelníček podle barev, nikoli podle chutí, broukat Jacobovi úryvky písně Zastřelil jsem šerifa, ale přísahám, že to bylo v sebeobraně, snažit se řešit fiktivní kriminální zločiny. To je život matky dvou chlapců, z nichž starší trpí poruchou autistického spektra – aspergerovým syndromem. Do toho matka Emma sehrává roli "tetičky Em". Tetička Em je fiktivní poradkyně v časopisové rubrice, kterou Emma rediguje. Jediná práce, kterou matka dospělého syna s aspergerem momentálně zvládá.

Osmnáctiletý Jacob Hunt se každé ráno probouzí do světa, kde nenachází porozumění, a zároveň on sám je mezi většinovou populací plnou neurotypiků ztracený. Jediný člověk, s kým Jacob komunikuje, je Jess Ogilvyová, Jacobova terapeutka pro nácvik sociálních dovedností. Hlavní zápletka knihy nastává v okamžiku, kdy policie po dvou dnech od jejího zmizení nalezne pouze terapeutčino mrtvé tělo zabalené v dece Jacoba Hunta.

Jak do celého příběhu zapadá Jessin přítel Mark, Jacobův mladší bratr Theo, Jacobův smysl pro pořádek nebo jeho přesvědčení o tom, že mluvit pravdu je lidské a nic jiného neexistuje?

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Ústřední postavou příběhu je Jacob Hunt, osmnáctiletý kluk s Aspergerovým syndromem, který se neustále potýká s problémy vyplývající z nepochopení sociálních situací. Jedním z projevů Aspergerova syndromu, jenž se u Jacoba projevuje, je smysl pro naprostý pořádek nebo pravdomluvnost. Právě třeba neuspořádanost snadno dokáže kluka s aspergerem dostat do záchvatu.

Život s Aspergerovým syndromem neznamená odlišnost jen pro jedince, ale i pro rodinu a okolí. Jacobův bratr Theo žije život mladšího bratra, který se ale o toho staršího sám stará. V knize Nejsem jako vy jsou vylíčeny mnohé nepříjemné situace, kdy Theo právě kvůli chování staršího bratra přichází o kamarády. Jakmile si jej ostatní spojí s tím zvláštním klukem, přestanou mít o Thea zájem.

Dalším člověkem, kterého se Asperger nepřímo, přesto velkou vahou dotýká, je Jacobova matka Emma. Emma je nyní redaktorkou na volné noze, pracuje z domova, aby mohla byla svému synovi stále nablízku. V románu jsou představeny situace, kdy si matka dvou synů představuje život bez nich, sní o běžném způsobu života. Nakonec se ale vrací k lásce a vděčnosti za život, jaký může žít.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Jeremy Andrews z neziskové organizace NeuroClastic uvádí, že knihu je možné vnímat pozitivně, jako příběh dospělého člověka, ke kterému se chovají jako k dítěti, ale i negativně, jako zachycení situace člověka na mentální úrovni dítěte, který ale podléhá zákonům pro dospělé. Knihu hodnotí jako zdařilou a uvádí: „Vřele bych toto doporučil většině autistických čtenářů, s výjimkou těch, kteří mají negativní zkušenosti s policií a/nebo se soudním řízením. Z literárního hlediska jde o skvěle napsanou knihu a je důležitým pohledem do myslí neurotypiků a toho, jak oni nás vnímají jako autisty. Mé doporučení pro neurotypické čtenáře by bylo mnohem opatrnější. Pro silné spojence hnutí neurodiverzity – jděte do toho. Pro všechny ostatní, obzvlášť rodiče čerstvě diagnostikovaných autistických dětí, bych čtení této knihy nedoporučoval, dokud nebudete mít dostatečné znalosti o okolnostech neurodiverzity. Příběh autismu zobrazený v této knize, třeba i nepřímo, může být škodlivým pro někoho, kdo jej nedokáže číst kriticky.“[1]

Carla Maria Lucchetta na knize zkritizovala přítomnost klišé a „přeslazenost“ některých pasáží; román podle jejího názoru mohl mít poloviční délku, popřípadě se rovnou mohlo jednat o scénář, neboť text podle ní vypadá, že byl rovnou psán se záměrem jej adaptovat. Tento přístup označuje za důsledek toho, že se z autorky stala „zavedená značka“ s mnoha věrnými fanoušky čekajícími právě na filmové zpracování.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ANDREWS, Jeremy. ActuallyAutistic Review of ‘House Rules’ by Jodi Picoult [online]. NeuroClastic, 2007 [cit. 2022-06-09]. Dostupné online. 
  2. LUCCHETTA, Carla Maria. Review: House Rules, by Jodi Picoult. Carla Maria Lucchetta [online]. 2010-03-10 [cit. 2023-06-22]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]