Naučná stezka Historie vodárenství v Českých Budějovicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Infopanel č. 5 - Šoupata
Fontána

Naučná stezka Historie vodárenství v Českých Budějovicích je naučnou stezkou o jedenácti zastaveních v areálu vodohospodářské společnosti ČEVAK v ulici U Vodárny v Českých Budějovicích.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Vybudování stezky inspiroval velký zájem veřejnosti o návštěvu místní vodárenské věže během Dnů památek a Dnů evropského dědictví.[1] Stala se součástí prostor firmy nacházejících se mezi ulicí U Vodárny a fotbalovým stadionem SK Dynamo a je přístupná veřejnosti.

Stezka byla slavnostně otevřena během druhého zářijového víkendu roku 2015, kdy byly pro veřejnost připraveny koncerty, divadlo, soutěže a aktivity, během kterých si mohli prohlédnout nejen infopanely stezky ale i vodárenskou věž postavenou v letech 17211724.[2]

Uprostřed krajského města, a přitom na čerstvém vzduchu, se lidé mohou prostřednictvím jedenácti zastaveních seznámit s historií vodárenství ve městě. Dozvědí se o již zaniklém Lučním mlýně, o tom, jakou roli hrála v zásobování města vodou Eliášova štola, která původně sloužila k odvodnění stříbronosných dolů u Rudolfova. Zjistí, jak to bylo dříve s vodou, když pro ni ještě obyvatelé města museli chodit k pumpám a pítkům a jak to tenkrát dělali, aby jim cestou domů z nádob necákala. Vyzkouší si vodárenské šoupě a osvěží vodou z repliky historického pítka.

Co by to bylo za vodárenský areál, kdyby v něm chyběla voda? Posledním, jedenáctým zastavením stezky je socha Zvíře Andrey Koláčkové, které bylo z návrhů veřejnosti vybráno nové jméno Čevava a která dominuje volnému prostranství za věží. Dalším dekorativním prvkem je fontána symbolizující koloběh vody na Zemi, a to jak ve smyslu přírodním (vypařování - déšť - řeka - moře) tak civilizačním (vodohospodářská společnost - pitná voda - spotřebitel - odpadní voda).

Seznam zastavení[editovat | editovat zdroj]

  1. Vodárenská věž a areál vodárny
  2. Vodojem
  3. Strojovna - využití vodní síly
  4. Vodní nádrže
  5. Šoupata
  6. Hydranty
  7. Pítko
  8. Náhon
  9. Luční mlýn
  10. Fontána - cyklus vody
  11. Hravá vodní fontána

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BENEŠ, Martin. Věž a opravený areál pod ní budou vyprávět o vodě v Budějovicích - iDNES.cz [online]. idnes.cz [cit. 2015-09-12]. Dostupné online. 
  2. ČTK. ČEVAK v Č.Budějovicích zpřístupní areál u Vodárenské věže - Regiony.CN.cz [online]. ceskenoviny.cz [cit. 2015-09-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]