Nápověda:Sekundární zdroj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jako sekundární zdroje jsou na Wikipedii označovány publikace, které informace zpracovávají z více zdrojů a dostatečně do hloubky.

Na rozdíl od primárních zdrojů jako je zpráva o události, popis vědeckého experimentu, statistické údaje apod., sekundární zdroj zpracovává téma s určitým odstupem a s využitím více zdrojů informací. Na rozdíl od encyklopedií a jiných terciárních zdrojů, které jen shrnují dřívější publikace, sekundární zdroj přichází na základě rozboru a hodnocení zdrojů s vlastními závěry a poznatky.

Typickým příkladem vhodného sekundárního zdroje je vědecká nebo populárně vědecká monografie, kniha věnovaná úžeji vymezenému tématu napsaná specialistou v daném oboru.

Sekundární zdroje jsou obecně nejvhodnější zdroje při tvorbě Wikipedie. Hodí se k doložení, že si téma zaslouží samostatný článek, k odkázání čtenáře na doplňující informace v oddílu Literatura i k čerpání informací uváděných přímo v článku a jejich doložení pomocí referencí.

Sekundárním zdrojům by se zpravidla měla dávat přednost, ale někdy je potřeba využívat i ostatních typů zdrojů. Volit by se však měly vždy jen zdroje věrohodné.

Související nápověda[editovat | editovat zdroj]