Místní rozhlas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ampliony místního rozhlasu

Místní rozhlas (nebo také obecní rozhlas)[1] je zařízení k šíření informací obvykle na území obce či města. Po obci nebo i po budově jsou umístěny reproduktory, signál se k nim rozvádí dvoudrátovým vedením, u novějších konstrukcí také bezdrátově. Sdělují se pomocí něho informace o aktivitách v obci nebo o hrozícím nebezpečí.[2][3] Jeho hlášení jsou obvykle uvozena a zakončena hudbou. Bývají to populární písně ale v některých obcích (kupříkladu Suché Lozi) je to dechovka. V Kunovicích vymezují vysílání místního rozhlasu skladbou hranou na zvonkohru.[4]

Starší drátové rozhlasy jsou postupně nahrazovány nejmodernějšími bezdrátovými rozhlasy. Ty zabezpečují občanům kvalitní a včasnou informovanost bez výrazné ztráty kvality a síly signálu. Proto není nutné, aby byly vybaveny zesilovači tak jako v případě drátových rozhlasů. Bezdrátové rozhlasy za pomocí počítačového programu obvykle zvládají i různé druhy hlášení do jednotlivých částí obce, popřípadě jiných míst.

Za poslední "evolučním" článek je pak možné považovat systémy mobilního rozhlasu, které eliminují většinu nevýhod obecních rozhlasů.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Obecní rozhlasy [online]. Holešov: Satturn [cit. 2013-01-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-02-11. 
  2. JDP. Do Kyjova a okolí se vrátí místní rozhlas. Listy Jižní Moravy [online]. 2012-05-17 [cit. 2013-01-05]. Dostupné online. 
  3. Bezdrátový místní rozhlas [online]. Moravany: Raspro [cit. 2013-01-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-20. 
  4. ČTK. Na venkově stále pouštějí do rozhlasu dechovku. Novinky.cz [online]. Borgis, 2007-09-16 [cit. 2013-04-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]