Mys Bonavista

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mys Bonavista
Chybí zde svobodný obrázek
Mys Bonavista
Mys Bonavista
StátKanadaKanada Kanada
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mys Bonavista je mys na východním pobřeží ostrova Newfoundland v kanadské provincii Newfoundland a Labrador. Nachází se na severovýchodním cípu poloostrova Bonavista, který odděluje záliv Trinity Bay na jihu od zálivu Bonavista Bay na severu. Cestu do zálivů bezpečně naváděl maják postavený v roce 1843, který je historickou památkou provincie a muzeem.[1] Nedaleké město Bonavista nese své jméno podle této historické památky.

Na tomto místě mohl 24. června 1497 přistát John Cabot se svou druhou výpravou do Severní Ameriky (nebo jindy v 15. století). K místu jeho přistání se hlásí i další místa na Newfoundlandu.[2]

Maják na mysu Bonavista byl postaven v roce 1843. Na skalnatém ostrově odděleném od mysu úzkým, srázným průlivem se nachází prosperující kolonie papuchalků.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Maják na mysu Bonavista
Maják na mysu Bonavista

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cape Bonavista na anglické Wikipedii.

  1. Cape Bonavista Lighthouse. LighthouseFriends [online]. [cit. 2022-08-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. The Cabot Dilemma: John Cabot’s 1497 Voyage & the Limits of Historiography. web.archive.org [online]. 2018-04-10 [cit. 2022-08-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. Bonavista. Newfoundland and Labrador, Canada – Official Tourism Website [online]. [cit. 2022-08-16]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]