Mikuláš I. Druget

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikuláš I. Druget
Narození2. tisíciletí
Úmrtí1355
Povoláníaristokrat
RodičeJán I. Drugeth
RodDrugetové
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Mikuláš Druget (h) Horiansky (maď. Drugeth Miklós, de Gerény * ? - † 1355) byl uherský šlechtic, vychovatel králova syna Ludvíka. V pozdějších letech byl županem vícero uherských stolic a od roku 1354 zemským soudcem.

Podobně jako jeho otec Ján I., I on byl ve službě krále Karla Roberta. Král ho pověřil výchovou svých dvou synů. Král Karel se svou rodinou obědval na hradě Vyšehrad 17. dubna 1330, když v tom zaútočil na krále vražednou zbraní Felicián Zach, kterému říkali též Merc. Podařilo se mu snadno zranit krále na zádech a jeho manželce Alžbětě uťal čtyři prsty na ruce. V dalším násilí mu už zabránil královský sluha Jan, syn Alexandra z potocké stolice. Tento sluha jako první s velkou odvahou postavil se na obranu krále. Následně mu přišli na pomoc ostatní členové královské stráže. Útočníka hned usmrtili a rozsekali na kusy. Při tomto násilnickém činu byl přítomen i Mikuláš I. Druget, který v kritické situaci vlastním tělem chránil královy děti. Král chtěl Feliciana Zacha potrestat a požádal královskou radu o velmi tvrdý rozsudek. Za tento čin královská rada, v níž byli i Ján I. Druget a Mikulášův bratr Viliam, vynesla rozsudek nad příbuznými Feliciana Zacha až do třetího pokolení. Vyvolalo to v Uhersku velké pobouření.

Po smrti Karla Roberta 1342 Mikuláš zůstává ve službách u jeho syna Ludvíka I. Ten se osobně účastnil neapolském tažení, Sicílie se dostává pod nadvládu uherského panovníka, který za kapitána města Salermo jmenoval Mikuláše I. Tuto funkci zastával tři roky. V roce 1354 ho král povýšil, dal mu úřad zemského soudce. Toto postavení znamenalo velkou moc, protože po palatinovi to byl druhý nejvyšší post v zemi. Po smrti staršího bratra Viliama 1342 zdědil velkou část jeho majetků. Začala ním horianská větev drugetovského rodu. Ta si podle vesničky Horiany (Gerena) v Užské župě, kde si v postavili Drugetové kurii, začala dávat přídomek z Horian (de Gerena).

Zemřel mezi 18. únorem a 14. červnem 1355. Měl syna Jana III. a Ladislava I.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mikuláš I. Druget na slovenské Wikipedii.