Marrko core

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Marrko core je cvičební systém, který využívá odstředivou sílu k posílení vnitřního stabilizačního systému i povrchových svalů.[1] Cvičební systém se skládá ze sedmi základních cviků, jejichž cílem je nejen posilování svalů trupu, ale i rozvoj vytrvalosti, dynamiky vlastního těla, flexibility, výdrže, obratnosti a koordinace pohybu.[2][3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Cvičební systém Marrko core vyvinul v roce 2016 bývalý příslušník průzkumné čety 43. výsadkového praporu Chrudim Martin Kofroň, který si na vojenské misi v Afghánistánu poranil páteř.

Po neúspěšných rehabilitacích se Kofroň snažil najít způsob, jak odstranit neustálou bolest v bederní oblasti zad. Při jednom z pokusů zjistil, že při torzním pohybu trupu za pomoci lana s uzly se uvolňují svaly v oblasti beder a pohyb přináší úlevu. Takto vznikl první cvik, který se jmenuje stejně jako cvičební systém, tedy Marrko.[4]

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

K provádění cviků je zapotřebí stejnojmenné nářadí, které se skládá z rukojeti, lana o příslušné délce a zátěžové hlavice, do které se vkládají vložná závaží.[5]

Popis cvičení[editovat | editovat zdroj]

Cvičení je velmi účinné především pro posílení svalstva trupu a horních končetin, koordinaci pohybů a zvyšování fyzické kondice. Díky zapojování více svalových skupin dohromady je cvičení vhodné při redukci hmotnosti.

Marrko core využívá odstředivé síly, která vyvádí těžiště těla z jeho přirozené pozice. Mozek tělo automaticky směruje k návratu zpět, aby drželo stabilitu a tím aktivuje hluboký stabilizační systém páteře i povrchové svaly.

Na první pohled jednoduché cviky ale vyžadují správné technické provedení, jinak se účinnost cvičení snižuje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Euro.cz [online]. [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. 
  2. DUDOVÁ, Daniela. Analýza posturálních reakcí při cvičení se zátěží horních končetin odstředivou silou. dspace.cuni.cz. 2019-01-21. Dostupné online [cit. 2021-01-23]. 
  3. STARTUPJOBS.CZ. Odstředivou silou k posílení trupu. Český veterán po zranění v Afghánistánu uspěl s vlastní cvičební metodou. StartupJobs.cz [online]. [cit. 2021-01-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-12-05. 
  4. Veterán vynálezcem. Zranění z Afghánistánu ho dovedlo k nápadu, se kterým chce na světový trh. Forbes [online]. 2020-08-27 [cit. 2021-01-23]. Dostupné online. 
  5. Marrko. www.marrko.com [online]. [cit. 2021-01-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]