Marilyn Maye

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marilyn Maye
Marilyn Maye v roce 1960
Marilyn Maye v roce 1960
Základní informace
Jinak zvanáMarilyn Maye
Narození10. dubna 1928 (96 let)
Wichita, Kansas
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Žánryjazz, kabaret
muzikál, divadlo
Povolánízpěvačka, herečka
Aktivní roky1942– dosud
VydavatelRCA Victor
OceněníJazz Heritage Award
Manžel(ka)3
Webhttps://marilynmaye.com/
Významný nástroj
hlas
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marilyn Mayeová (* 10. dubna 1928 Wichita, Kansas) je americká jazzová, kabaretní a muzikálová zpěvačka a herečka.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako Marilyn Maye McLaughlin ve Wichitě v Kansasu v rodině lékárníka, který provozoval obchod s drogistickým a lékárenským zbožím (drugstore). Svou kariéru začala jako dítě v amatérských soutěžích v městě Topeka v Kansasu. Matka ji od 3 let učila zpěvu, doprovázela ji při soutěžích na klavír a dala jí jméno podle zpěvačky Marilyn Millerové. V 9 letech začala chodit na hodiny zpěvu k Rosamondě Nymanové. Po rozvodu rodičů v roce 1942 se přestěhovala s matkou do Des Moines v Iowě.

Ve 14 letech jako žákyně střední školy Amos Hiatt Junior High School zazpívala pro hudební skladatele Hugha Martina a Ralpha Blanea, kteří jí následně umožnili patnáctiminutové rozhlasové vystoupení v Des Moines. Zaznamenala první úspěch. Přestěhovala se do Kansas City v Missouri, kde začala natáčet své první desky a profesionálně zpívat. Později se soustředila na jazz, vystupovala v kabaretech, muzikálech (například na Broadwayi), a hrála divadlo. Steve Allen ji objevil pro televizi, kde 75x vystoupila v jeho show. Donedávna také soukromě vyučovala zpěvu a hlasové technice.

Natočila celkem 15 alb. Světově proslulá byla její interptretace písně Kabaret uvedená ve stejnojmenném muzikálu poprvé v New Yorku na Broadwai 20. listopadu 1966. ( Film byl podle muzikálu natočen až o 6 let později). Ella Fitzgeraldová ji označila za "největší bílou zpěvačku světa.[1]

Zpívá dosud, poslední koncerty měla v říjnu 2022[2] a další avizovala ke svým 94 narozeninám. Je pravděpodobně nejdéle aktivní jazzovou interpretkou současnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]