Marge – královna silnic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marge – královna silnic
218. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevMarge Simpson in: "Screaming Yellow Honkers"
Číslořada 10
díl 15
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra21. února 1999[1]
Česká TVČeská televize
Česká premiéra30. ledna 2001
Tvorba
ScénářDavid M. Stern[2]
RežieMark Kirkland[2]
Prod. kódAABF10[1][2]
Obsah
Tabule„Učení gramatiky není mrhání časem.“[3]
Gaučový gagRodina sedí na gauči, potom je zaklapne tyč a odletí jako na horské dráze.[4]
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Mor na Amora
Následující →
Dejte Líze pokoj
Seznam dílů 10. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marge – královna silnic (v anglickém originále Marge Simpson in: "Screaming Yellow Honkers") je 15. díl 10. řady (celkem 218.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal David M. Stern a díl režíroval Mark Kirkland.[2]USA měl premiéru dne 21. února 1999[5][6][1] na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 30. ledna 2001 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Rodina Simpsonových se pokouší opustit Springfieldskou základní školu poté, co zhlédne špatnou talentovou show učitelů školy. Když sedí na parkovišti kvůli Margině bázlivé jízdě, Homer vidí Krustyho, jak řídí Canyonero, a koupí si jedno pro sebe. Lenny a Carl mu však řeknou, že si koupil „řadu F“, která je určena pro ženy. V rozpacích předá vozidlo Marge, které se zpočátku nelíbí kvůli své velikosti a vlastnostem, ale brzy si ho oblíbí a vypěstuje si silniční zuřivost. Později dostane Marge od náčelníka Wigguma pokutu za to, že se prořítila pohřebním průvodem, a nařídí jí absolvovat kurz defenzivní jízdy. Při odchodu z kurzu omylem vjede s Canyonerem do vězení, nechá z něj utéct několik vězňů a přijde o řidičský průkaz.

Později Homer, Bart a Líza navštíví zoologickou zahradu, kde Homer vystřelí z praku kámen na lemura, čímž způsobí řetězovou reakci, po které nosorožci zešílí a utečou. Policie požádá Marge, aby použila své Canyonero k zastavení divokých zvířat, ale ona odmítne, dokud neuvidí, že je její rodina v nebezpečí. Podaří se jí zvířata obklíčit a děti zachránit, ale jedno ze zvířat uteče s Homerem na rohu. Marge pronásleduje rozzuřeného nosorožce na staveniště a úmyslně nabourá, čímž způsobí výbuch vozidla. Nosorožec se pokusí oheň zadusit, což umožní ošetřovatelům v zoo ho chytit a Homerovi utéct.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Nápad na tuto epizodu vznikl na základě provedené studie, která ukázala, že ženy mají více případů silniční zuřivosti než muži.[7] Jména ostatních prodejců aut na tabuli v autoservisu jsou kamarádi Mikea Scullyho ze střední školy.[8] Film o silniční zuřivosti, který šéf Wiggum promítá během hodiny silniční zuřivosti, se původně jmenoval Screaming Yellow Honkers[9] a měl jej původně uvádět Troy McClure, nicméně jeho dabér Phil Hartman v roce 1998 zemřel.[8] Skupina lidí vybíhající ze zoologické zahrady před Homerem, Bartem a Lízou jsou karikatury Mikea Scullyho, jeho ženy a dětí, které jsou také vidět, jak běží za reportáží Kenta Brockmana.[8] Vedení Fox Broadcasting Company se nelíbily pozitivní odkazy na NBC, které zazněly ke konci epizody.[8] Jako kompromis přidali scenáristé během závěrečných titulků pasáž, v níž Homer pod mířidlem pistole čte prohlášení, které znevažuje NBC a chválí Fox (a krátce chválí CBS, což vyústí v jeho zastřelení).[8]

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Ve snaze zastavit nosorožce Homer vykřikne „Jumanji!“, což je odkaz na film Jumanji.[8] Marge zmíní Dateline NBC a bývalého moderátora Stonea Phillipse.[8] Paní Krabappelová zatančí balónkový tanec a zazpívá „Fever“, hit Peggy Leeové z roku 1958.[10] Ostatní učitelé parodují písně z filmu Sláva.[10] Zpěvačka Courtney Loveová je propagována na krabici snídaňových cereálií Wheaties.[10]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

V původním vysílání skončil díl v týdnu od 15. do 21. února 1999 na 43. místě v žebříčku sledovanosti s ratingem 8,7, což odpovídá přibližně 8,6 milionu domácností. Byl to třetí nejlépe hodnocený pořad na stanici Fox v tomto týdnu, hned po Ally McBealové a Aktech X.[11]

Peter Brown z časopisu If ve své recenzi desáté řady Simpsonových poznamenává, že Marge – královna silnic spolu s díly Školní večírek, Bart se nevzdává a Homer Simpson a ledvina byly „jedny z nejlepších epizod řady“.[12]

Autoři knihy I Can't Believe It's a Bigger and Better Updated Unofficial Simpsons Guide, Warren Martyn a Adrian Wood, ve své recenzi na epizodu napsali, že díl je „velmi chytrý, s velmi suchým humorem a je ukázkou toho posledního, od koho byste čekali, že bude trpět vztekem na silnici. Několik krásných momentů (Marge ztrácející trpělivost s Agnes a Kearneym) je skvělých, zejména její jízda přes kukuřičné pole. Bohužel Canyonero nepřežije zážitek z této epizody, což by bylo příjemné, už jen proto, že bychom za volantem pravidelně viděli Marge, a ne Homera.“[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marge Simpson in: "Screaming Yellow Honkers" na anglické Wikipedii.

  1. a b c „Marge Simpson in: ‚Screaming Yellow Honkers‘“ [online]. TheSimpsons.com [cit. 2008-10-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d Marge Simpson in: „Screaming Yellow Honkers“ [online]. BBC [cit. 2008-10-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Simpsonovi – Tabule [online]. Simpsonoviall.webgarden.cz [cit. 2008-10-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-04. 
  4. Marge – královna silnic [online]. Simpsonovci.com [cit. 2008-10-29]. Dostupné online. (slovensky) 
  5. Simpsonovi - Marge - královna silnic (S10E15) (epizoda) (1999). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  6. Simpsonovi X: Marge - královna silnic — Česká televize. Česká televize [online]. [cit. 2018-11-01]. Dostupné online. 
  7. Meyer, George (2007). The Simpsons The Complete Tenth Season DVD commentary for the episode "Marge Simpson in: 'Screaming Yellow Honkers'" (DVD). 20th Century Fox.
  8. a b c d e f g Scully, Mike (2007). The Simpsons The Complete Tenth Season DVD commentary for the episode "Marge Simpson in: 'Screaming Yellow Honkers'" (DVD). 20th Century Fox.
  9. Hauge, Ron (2007). The Simpsons The Complete Tenth Season DVD commentary for the episode 'Marge Simpson in: "Screaming Yellow Honkers"' (DVD). 20th Century Fox.
  10. a b c d BBC - Cult - The Simpsons: Season Ten Episode Guide - Marge Simpson in: "Screaming Yellow Honkers". web.archive.org [online]. 2003-06-22 [cit. 2022-05-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2003-06-22. 
  11. Associated Press (24. února 1999). "Prime-time Nielsen ratings". Associated Press Archive.
  12. iFMagazine.com: What iF Picks: 'ROME THE SECOND SEASON' ONE OF THE TOP 5 DVDs TO OWN FOR AUG. 7, 2007. web.archive.org [online]. 2009-03-02 [cit. 2022-05-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-03-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]