Mířkov (hradiště)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mířkov
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaMalý křakovský vrch, Mířkov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
hradiště Mířkov
hradiště Mířkov
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mířkov je pravěké hradištěstejnojmenné obceokrese Domažlice. Nachází se v nejvýchodnější části Sedmihoří na vrcholu Malého křakovského vrchu, tři kilometry severovýchodně od vesnice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle malého archeologického výzkumu Jaroslava Bašty a Dary Baštové se v pozdní doby halštatské na vrcholu Malého křakovského vrchu nacházelo hradiště. Datování umožnil nález souboru 285 keramických zlomků. V okolí jedné sondy bylo také nalezeno množství strusky, které na místě dokládá slévání kovů (pravděpodobně mědi[1]).[2]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

S rozlohou přibližně 0,5 hektaru patří hradiště na Malém křakovském vrchu k nejmenším v západních Čechách. Nachází se na vrcholové plošině s rozměry přibližně 70 × 50 metrů obehnané kamenným valem. Opevnění využívá přirozené skalní útvary a balvany. Původní vstup do hradiště se nejspíše nacházel v úžlabině mezi dvěma skalami na západní straně plošiny.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BAŠTA, Jaroslav; BAŠTOVÁ, Dara. Pravěké osídlení Sedmihoří. Archeologické rozhledy. 1988, roč. XL, čís. 4, s. 390, 392. Dostupné online. 
  2. ČTVERÁK, Vladimír; LUTOVSKÝ, Michal; SLABINA, Miloslav; SMEJTEK, Lubor. Encyklopedie hradišť v Čechách. Praha: Libri, 2003. 432 s. ISBN 80-7277-173-6. Kapitola Mířkov, s. 204. 

Související články[editovat | editovat zdroj]