Lokální výbory na Maltě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Administrativní dělení Malty

Od roku 1993 se Malta dělí na celkem 68 tak zvaných local councils – tedy lokálních (místních) výborů (komun), které zabezpečují a představují základní formu místní samosprávy.

Název a funkce výborů[editovat | editovat zdroj]

Jak jejich označení tak i funkce se poněkud vymykají běžným představám o administrativním dělení. Při překladu local council jako „místní výbor“ zůstává význam těchto celků jako území v pozadí; územní celky pak v podstatě nějaké vlastní jméno nemají, jmenují se zcela stejně jako město (resp. městečko), kde má ten který výbor sídlo.

Funkce těchto místních výborů je zajistit místní správu a odlehčit tak úřadům jako je národní vláda, ministerstva a další, které do roku 1993 musely řešit i místní problémy. Zatímco oblasti jako rozpočet, obrana, zahraniční vztahy ale i vzdělání, sociální politika, ochrana prostředí, policie, sport, doprava a další patří do kompetencí ústřední vlády, jsou místní výbory zodpovědné za následující oblasti[1]:

  • údržba místních silnic a osvětlení
  • údržba místních parků
  • sběr odpadků
  • správa veřejných knihoven
  • vybírání (většinou místních) poplatků za obchodní licence

a další.

Propojení těchto místních správních celků a výborů s ústřední vládou zaručuje The Department for Local Government (DLG, Oddělení pro místní správu), které mimo jiné i dohlíží, že místní výbory byly legálně zvoleny a pracují v mezích zákona; další oblastí činnosti je koordinace s vládními celky.

Seznam celků[editovat | editovat zdroj]

Malta

Attard, Balzan, Birgu (Vittoriosa), Birkirkara, Birżebbuġa, Bormla (Cospicua), Dingli, Fgura, Floriana, Għargħur, Għaxaq, Gudja, Gżira, Ħamrun, Iklin, Isla (Senglea, Città Invicta), Kalkara, Kirkop, Lija, Luqa, Marsa, Marsaskala (Wied il-Għajn), Marsaxlokk, Mdina (Città Notabile), Mellieħa, Mġarr, Mosta, Mqabba, Msida, Mtarfa, Naxxar, Paola (Raħal Ġdid), Pembroke, Pietà, Qormi (Città Pinto), Qrendi, Rabat, Safi, San Ġiljan (St. Julian's), San Ġwann, San Pawl il-Baħar (St. Paul's Bay), Santa Luċija, Santa Venera, Siġġiewi (Città Ferdinand) , Sliema, Swieqi, Tarxien, Ta' Xbiex, Valletta, Xgħajra, Żabbar (Città Hompesch), Żebbuġ (Città Rohan), Żebbuġ, Żejtun (Città Beland), Żurrieq

Gozo

Fontana, Għajnsielem, Għarb, Għasri, Kerċem, Munxar, Nadur, Qala, Rabat (Victoria), San Lawrenz, Sannat, Xagħra, Xewkija, Żebbuġ

Související články[editovat | editovat zdroj]

Poznámky a reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Podle mjha.gov.mt Archivováno 29. 3. 2007 na Wayback Machine. ve formátu PDF

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]