Linux dokumentační projekt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Linux dokumentační projekt (anglicky Linux Documentation Project, zkratka LDP) je otevřený projekt, který spravuje rozsáhlou sbírku GNU a linuxových dokumentů a publikací online.[1] Začal jako způsob, kterým hackeři sdíleli svou dokumentaci mezi sebou a uživateli i mezi uživateli navzájem. Tyto dokumenty byly určeny především zkušeným uživatelům, jako například profesionálním systémovým administrátorům, ale může sloužit i jako nápověda začátečníkům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně začal jako soubor FTP v roce 1992, ale v roce 1993 byl umístěn na World Wide Web v Metalabu. Věří se, že to byla první Linuxová webová stránka vůbec.

Dnes je na LDP serverech přes 475 dokumentů různých autorů. Několik z nich má délku knihy a většina z nich je k dispozici v tištěné podobě od velkých technických vydavatelů, např.: O'Reilly.

Dne 1. 9. 2008 odstartoval LDP i na wiki[2] kvůli lepší interakci mezi autory a uživateli.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Projekt publikuje mnoho návodů, které instruují uživatele krok po kroku, jak dosáhnout cíle.[3] Tyto cíle jsou někdy velmi specifické, jako například: „jak nakonfigurovat modem“, a někdy velmi obecné, jako: „jak spravovat“ počítačovou síť pro ISP.

Nejširší témata jsou popsána v příručkách, které jsou odděleny do jednotlivých „knih“, obvykle s hlavními tématy, jako například: „bezpečnost v síti“.

LDP také publikuje „Často kladené dotazy“ (FAQ), manuálů a dalších dokumentů, včetně dvou internetových časopisů, Linux Gazette a Linux Focus.

Velká část sbírky LDP je licencována pod GNU Free Documentation License (GFDL). Používá se i mnoho dalších volně šiřitelných licencí. Současná politika doporučuje GFDL.

Linux Network Administrator's Guide je jedna z knih této série.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Linux Documentation Project na anglické Wikipedii.

  1. Library Trends – March 22, 2005 – Strategies and technologies of sharing in contributor-run archives.- Jones, Paul , part 1, retrieved 2008-09-29 Archivováno 15. 6. 2011 na Wayback Machine.
  2. FrontPage – The Linux Documentation Project. wiki.tldp.org [online]. [cit. 2013-06-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-01-25. 
  3. Linux Documentation Project [online]. Linux.com [cit. 2013-02-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-02-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]