Letecký odznak parašutisty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letecký odznak parašutisty
Fallschirmschützenabzeichen der Luftwaffe
Uděluje

Nacistické Německo
Typ odznak
Založeno 5. listopadu 1936
Stát Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Způsobilost příslušníci Wehrmachtu a Waffen-SS
Uděluje se za šest seskoků nebo za zásluhy v bojové činnosti, za zranění a za příkladné velení v boji
Kampaň druhá světová válka
Status neudíleno
Zakladatel Hermann Göring
Statistiky
Celkem uděleno přibližně 32600

Letecký odznak parašutisty, neboli Odznak výsadkáře vojenského letectva, (německy: Fallschirmschützenabzeichen der Luftwaffe) byl německý válečný odznak, který byl udělován za šest seskoků nebo za zásluhy v bojové činnosti, za zranění a za příkladné velení v boji. Byl zaveden 16. listopadu 1936 výnosem nejvyššího velitele vojenského letectva Luftwaffe a říšského ministra pro letectví Hermanna Göringa. Během druhé světové války bylo uděleno zhruba 32 600 kusů Odznaků výsadkáře vojenského letectva.

Odznak vyrábělo více německých firem. Vyráběn byl ze zinku nebo z jiných barevných kovů. Letecký odznak parašutisty se skládá ze dvou snýtovaných částí – z postříbřeného oválného věnce a střemhlav letící pozlacené orlice, která drží v drápech hákový kříž. Samotný dubovo-vavřínový věnec má šířku přibližně 41,5 mm a výšku 53 mm a dole je svázaný třemi 1,5 mm širokými stužkami.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SVETOZÁR, Pavlík. Vyznamenání a bojové odznaky Třetí říše I.. 1. vyd. Martin: Kozák-Press, 2007. 155 s. ISBN 978-80-969292-6-9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]