Let Turkish Airlines 981

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Let Turkish Airlines 981
TC-JAV - letoun zničený při nehodě zachycený na letišti London Heathrow 6. května 1973.
TC-JAV - letoun zničený při nehodě zachycený na letišti London Heathrow 6. května 1973.
Nehoda
Datum3. března 1974
CharakteristikaSelhání dveří nákladového prostoru způsobené konstrukční vadou letadla vedoucí k explozivní dekompresi, zničení řídicích systémů a ztrátě kontroly
MístoErmenonville, Francie
Počátek letuLetiště Yeşilköy
MezipřistáníLetiště Paříž-Orly
Cíl letuLetiště London Heathrow
Letoun
ModelMcDonnell Douglas DC-10-10
DopravceTurkish Airlines
RegistraceTC-JAV
Stáří2 roky
Následky
Cestující334
Posádka12
Mrtvých346

Let Turkish Airlines č. 981 byl let společnosti Turkish Airlines z Istanbulu přes Paříž do Londýna 3. března 1974. Letadlo bylo typu McDonnell Douglas DC-10-10. Na palubě bylo 333 pasažérů a 13 členů posádky. Několik minut po startu se ozval výbuch. Posádka se marně snažila vyrovnat letadlo, které se nakonec zřítilo. Vyšetřování zjistilo konstrukční vadu dveří nákladového prostoru, kterou výrobce tajil. Ta způsobila, že dveře nevydržely a odtrhly se od letadla. To způsobilo explozivní dekompresi a poškození hydrauliky. Letadlo se stalo neovladatelným a zřítilo se blízko vesnice Ermenonville ve Francii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Let Turkish Airlines 981 na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Let Turkish Airlines 981 na Wikimedia Commons
  • (anglicky) Final Report(, Alternate Archivováno 5. 11. 2013 na Wayback Machine.) - Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la Sécurité de l'Aviation Civile - Translation by the United Kingdom Department of Trade Air Accidents Investigation Branch|Accidents Investigation Branch, únor 1976.
  • (francouzsky) Final Report(, Alternate,) - Original report by French Secretariat of State for Transport (Secretary ďÉtat aux Transports) - Posted by the Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la Sécurité de l'Aviation Civile (BEA)