Krabí koláček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krabí koláćek
Obložený krabí koláček
Obložený krabí koláček
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krabí koláček (angl. Crab Cake) je americký pokrm z krabího masa a dalších ingrediencí jako je například strouhanka, mléko, majonéza, vejce, cibule a koření. Může se přidat i červená nebo zelená paprika nebo ředkvičky. Z krabího těsta se vytvoří malé placičky, které se pak buď restují, pečou nebo grilují. Krabí koláčky jsou tradičně spojovány s oblastí kolem zálivu Chesapeake, jsou populárním pokrmem zejména ve státech Maryland a Virginie. [1]

V Marylandu jsou nejznámější krabí koláčky Boardwalk a Restaurant. Koláčky Boardwalk se obvykle obalují a smaží. Kromě toho se často ochucují dalšími ingrediencemi a podávají se na hamburgerové housce. Koláčky Restaurant, někdy nazývané Labužnické, jsou obvykle bez přísad a servírují se na talíři nebo jako obložený chlebíček.

Krabí koláčky se liší velikostí – od malých sušenek až po placičky velikosti hamburgeru.

Na krabí těsto se tradičně používá maso z kraba modrého, který žije v zálivu Chesapeake. Jeho maso je považováno za nejchutnější. V severozápadním Pacifiku a severní Kalifornii se krabí koláčky připravují z tamního druhu kraba zvaného Dungeness Crab (Metacarcinus magister).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Crab cake na anglické Wikipedii a Crab Cake na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]