Kenzan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
kenzan použitý při aranžování ve stylu ikebana

Kenzan je název pomůcky používané při aranžování rostlin, především květin, do estetických celků, ve stylu ikebana. V češtině se také používá název ježek. Patří mezi nástroje a materiály používané k aranžování květin. Kenzan je japonský tradiční prostředek umožňující zachycení konce rostlin nabodnutím řapíků, lodyh, větviček k hustě otrněné podložce. Tím dojde k upevnění aranžovacího materiálu. Nicméně kenzan není jediný používaný tradiční prostředek v aranžování ikebany a přes snadnost použití není vždy nejvhodnější. Byl zaveden ve stylu ikebany moribana.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Pojmenování kenzan (剣山) znamená hora mečů.[1] Sami Japonci používají termín 花留め ([hanadome]) – aretování květin.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kenzan svým vzhledem připomíná hustý kartáč s mosaznými nerezovými nebo jinými ostny. Vzhledem k faktu, že kenzan se vkládá do vody, jenž slouží pro asimilaci rostlin, neměl by obsahovat železo, rozpustné a rozkkládající se nebo zabarvující kovy. Spodní část kenzanu je relativně velmi těžká, obsahuje olovo, nebo je olověná, vytváří tak protiváhu aranžovaným květům.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 21. století kenzan s ohledem na malé použití ikebany není používán, vytlačily aranžovací hmoty florex a oasis. Tvarově může být kenzan jakéhokoliv tvaru, často je kulatý, nebo byla distribuována kombinace kulatého a srpkovitého tvaru, které se daly přiložit a vytvořit tak snadno jeden větší. Kenzan není vhodný pro práci s vysokými vázami jako jsou používány při úpravách nageire nebo heika.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Keiko's Ikebana: A Contemporary Approach to the Traditional Japanese Art of Flower Arranging, p. 45. [s.l.]: [s.n.] 
  2. Dias, Lila, Carton, Odile a Shiraishi, Manako Rumiko. Ikebana: tvorba krok za krokem. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011. 119 s. ISBN 978-80-251-2458-1.