Kalvárie (Moravská Třebová)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kalvárie na Křížovém vrchu
Sousoší Kalvárie
Sousoší Kalvárie
Základní údaje
Kód památky36226/6-3227 (PkMISSezObrWD)
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalvárie na Křížovém vrchu je významnou dominantou Moravské Třebové. Vede k ní křížová cesta lemovaná čtyřmi kaplemi polygonálního půdorysu s mansardovými střechami.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V historii stávali na vrcholu Křížového vrchu tři dřevěné kříže. Ty nechal sejmout okolo roku 1510 Ladislav z Boskovic a byly umístěny do hřbitovního kostela Nalezení svatého Kříže. Nahradilo je kamenné sousoší, jehož autory měli být Hans Gatschka a Georg Fauler. Toto dílo bylo však zničeno roku 1679 po zásahu bleskem.[1]

Kalvárie na Křížovém vrchu byla vystavěna v letech 1730-1731 na zadání knížete Josefa Jana Adama z Lichtenštejna, který tak chtěl vyhovět žádosti děkana Antonína Stöhra. Kníže položil ke stavbě základní kámen.

Architektura stavby[editovat | editovat zdroj]

Kalvárii tvoří tři kříže, postavy Panny Marie a sv. Jana Evangelisty, dva andělé po stranách a na římse je sochařské zpodobení Boha Otce s hlavami andílků v oblacích. Jejich autorem je sochař Severin Tischler. Je to významná památka pozdně barokního sochařství.

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Je zde umístěna stálá výstava Holzmaisterovy mimoevropské sbírky.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

V muzejním parku se nachází pomník Bedřicha Smetany od Karla Otáhala z roku 1959 a památník Osvobození od Vendelína Zdrůbeckého.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠMERAL, Jiří. Zmizelá Moravská Třebová. Moravská Třebová: [s.n.], 2021. ISBN 978-80-270-8498-2. S. 12. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁK, Jan (ed.); CHRISTIANOVÁ, Dana; KRYL, Ladislav; MARTINKOVÁ, Jana; PANOCH, Pavel; ŘÍHOVÁ, Vladislava; SVOBODOVÁ, Jitka. Cesta od renesance k baroku. Slavné stavby Moravské Třebové. 1. vyd. Moravská Třebová: Město Moravská Třebová a Fiobos Books, 2002. 220 s. ISBN 978-80-87073-48-3. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]