Kalfa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kalfa je termín používaný v Osmanské říši pro ženu dozorkyni a služku v paláci. Začínající dívky v paláci čekaly na své povýšení na kalfy. Jednalo se o titul pod úrovní usta ("mistr"), titulu předních správců a dozorčích v harému. Tituly usta a kalfa patří k terminologii osmanské gildy a dalších hierarchicky organizovaných právnických osob. Oficiálně otroci či služebné mohli dosáhnout značné autority a byla jim prokazována úcta podobně jako Osmanské dynastii.[1]

Mezi řemeslníky se používal podobný titul; junior musel přejít na status usta[2] a tím si mohl otevřít svůj obchod.

Imperiální kalfa[editovat | editovat zdroj]

Kalfy v osobní službě vládce se nazývali Hünkâr Kalfaları (turecky: imperiální kalfy). Hazinedar (turecky: pokladník) byla vysoce postavená kalfa, která měla za úkol dohled na celým harémem. Usty byly v pozici nad obyčejnými kalfami a do svého počtu zahrnovaly i Hünkür Kalfaları. Jejich hlava Hazinedar Usta či Vysoká Usta obsazovala druhou nejvyšší pozici ve službě harému.

Známé kalfy[editovat | editovat zdroj]

  • Mezi nejznámější kalfy tradičně patří:
  • Cevri Kalfa, otrokyně která zachránila život sultána Mahmuta II. Byla oceněna za svou statečnost a loajalitu a byla jmenována hazinedar usta, hlavní pokladní harému, což bylo druhé nejdůležitější místo v hierarchii harému.

Manželky mnoha sultánů byly před sňatky kalfy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kalfa na anglické Wikipedii.

  1. The Concubine, the Princess, and the Teacher: Voices from the Ottoman Harem. [s.l.]: University of Texas Press, 2010. 324 s. Dostupné online. ISBN 978-0-292-78335-5. (angličtina) 
  2. Ottoman Empire. [s.l.]: [s.n.], 2005. 141 s. vydavatel = Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe Dostupné online. ISBN 9608685729. (angličtina)