Josh Weinstein

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josh Weinstein
Rodné jménoJoshua Moses Weinstein
Narození5. května 1966 (57 let)
Alexandria, Virginie
Alma materStanfordova univerzita
St. Albans School
Povoláníscenárista, herec, televizní producent a showrunner
OceněníPeabodyho cena
Cena Emmy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josh Weinstein (* 5. května 1966 Alexandria, Virginie)[1] je americký televizní scenárista a producent, známý především svou prací na animovaném seriálu Simpsonovi.

Život[editovat | editovat zdroj]

Josh Weinstein a Bill Oakley se stali nejlepšími přáteli a spisovatelskými partnery na střední škole v St. Albans; Weinstein poté navštěvoval Stanfordovu univerzitu[2] a byl šéfredaktorem Stanford Chaparral. Pracoval na několika krátkodobých mediálních projektech, mimo jiné psal pro varietní pořad Sunday Best.

Weinstein a Oakley nakonec napsali scénář pro Show Jerryho Seinfelda a poté také epizodu Simpsonových Marge jde do zaměstnání. V roce 1992 pak byli oba najati, aby pro seriál psali natrvalo. Po napsání scénáře k dílům jako Jak jsem se přestal bát, Bart versus Austrálie a Kdo postřelil pana Burnse? byli oba jmenováni výkonnými producenty a showrunnery 7. a 8. řady seriálu. Pokusili se natočit několik emotivních epizod zaměřených na rodinu Simpsonových a také několik koncepčních dílů, jako například Homerův nepřítel, Dva zlí sousedé a Ředitel Skinner a seržant Skinner, a za svou práci získali tři ceny Primetime Emmy.[2]

Po odchodu ze Simpsonových vytvořili Oakley a Weinstein seriál Mission Hill.[3] Seriál se potýkal s problémy s výdaji na reklamu a byl rychle zrušen, ale v následujících letech se stal kultovním. Pracovali jako konzultanti u seriálu Futurama, v roce 2003 vytvořili seriál The Mullets, napsali několik neúspěšných televizních pilotů a v roce 2009 působili jako showrunneři seriálu Sit Down, Shut Up.[4] Oakley projekt opustil kvůli sporu o smlouvu, ale Weinstein zůstal až do zrušení seriálu. Po obnovení vysílání stanice Comedy Central se opět podílel na produkci a psaní scénářů pro Futuramu a v roce 2011 získal cenu Emmy.[2] Weinstein je od roku 2013 showrunnerem seriálu Strange Hill High[2] a od roku 2015 seriálu Danger Mouse. Pracoval také jako scenárista 2. řady seriálu Městečko záhad,[5] kde se podílel na 9 epizodách.

V roce 2018 Weinstein společně s Mattem Groeningem vytvořil animovaný seriál Rozčarování společnosti Netflix,[6] na kterém se v současnosti podílí jako spoluscenáristé.

Weinstein je od 2. července 1995 ženatý s novinářkou Lisou Simmonsovou. Manželé mají dvě děti.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Josh Weinstein na německé Wikipedii.

  1. a b Josh Weinstein. IMDb [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. 
  2. a b c d Simpsons’ Josh Weinstein plans permanent move to Manchester. Prolific North [online]. 2016-07-22 [cit. 2021-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-08-28. (anglicky) 
  3. WHITE, Peter. Bill Oakley & Josh Weinstein Plot Spin-Off Of Cult Animated Series ‘Mission Hill’ [online]. 2020-06-30 [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Disenchantment: Interview mit Showrunner Josh Weinstein zur Netflix-Animationsserie. Serienjunkies [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. (německy) 
  5. BLOOM, Mike; BLOOM, Mike. ‘Disenchantment’ EP Josh Weinstein: Fantasy and Netflix Are a “Magic Fit” [online]. 2018-08-17 [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. EUROZPRÁVY.CZ. RECENZE: Rozčarování od tvůrce Simpsonů šlape na plyn, ale občas mu dochází pára | EuroZprávy.cz. eurozpravy.cz [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]