Jedlina (Orlické hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jedlina
Jedlina ze západního svahu
Jedlina ze západního svahu

Vrchol769 m n. m.
Prominence0 m
Poznámkaspočinek Suchého vrchu
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříOrlické hory
Souřadnice
Jedlina
Jedlina
PovodíTichá Orlice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jedlina (německy Sturzhügel) je horská rozsocha v České republice ležící v Orlických horách.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Jedlina se nachází v celku Orlické hory, podcelku Bukovohorská hornatina, okrsku Orličský hřbet a podokrsku Suchovršský hřbet. Západní zakončení již zasahuje do okrsku Výprachtická vrchovina.[1]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Jedlina se nachází v Bukovohorské hornatině asi 3,5 km západně od jejího nejvyššího vrcholu Suchého vrchu a asi 4 km severovýchodně od města Jablonné nad Orlicí. Jedná se o rozsochu vybíhající západním směrem z prostoru skaliska Bradlo ležícím na Suchém vrchu. Kóta 769 m s názvem Jedlina není nejvyšším bodem rozsochy, ale spočinkem a nachází se na hřebenu nepřetržitě se svažujícím směrem k obci Těchonín. Nejvyšším bod rozsochy tvořící samostatný vrchol se nachází asi o 2 km východněji ve výšce 886 m a nemá své vlastní jméno.[2] Mezi oběma místy se pak nachází vrchol Javorně (781 m). Od Suchého vrchu na východě dělí Jedlinu z pohledu nejvyššího bodu nehluboké sedlo. Na západě klesá hřeben k Těchonínu a do údolí Tiché Orlice, které odděluje Bukovohorskou hornatinu od Mladkovské vrchoviny. Severní svah příkře spadá do Uhelného dolu a jižní do Kobylího dolu. Jedlina se nachází v prostoru přírodního parku Suchý vrch - Buková hora.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Jedlina je odvodňována levými přítoky Tiché Orlice. Ze severu Těchonínským potokem, který protéká Uhelným dolem a z jihu Černovickým potokem protékajícím Kobylím dolem. U křižovatky cest popsaných v jim určeném odstavci se nachází upravený pramen bezejmenného potoka, který se v Těchoníně zleva vlévá do Těchonínského potoka. Hřbet, který oba toky svírají se nazývá Kozí hřbet.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Hřeben Jedliny je porostlý téměř výhradně a souvisle smrčinami.

Turistické a ostatní komunikace[editovat | editovat zdroj]

Přibližně ve výšce 800 m obchází po západním úbočí nejvyšší vrchol významná vrstevnicová cesta od dělostřelecké tvrze Bouda k hájovně Zakopanka, ze které odbočuje a přibližně po ose hřebenu západním směrem klesá cesta k Těchonínu. Po větší části vrstevnicové cesty vede žlutě značená běžkařská trasa z Čenkovic k tvrzi Bouda.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  2. Prohlížecí služba WMS-ZABAGED® [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]