Jak se Trivoj smrskl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak se Trivoj smrskl
AutorFlorence Parry Heide
PřekladatelPetr Eliáš
IlustrátorEdward Gorey
ZeměSpojené státy americké
Žánrliteratura pro děti
VydavatelHoliday House
Datum vydání1971
Počet stran64
ISBN978-80-00-03973-2
Předchozí a následující dílo
Treehorn's Treasure
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jak se Trivoj smrskl (anglicky The Shrinking of Treehorn) je kniha pro děti, kterou napsala americká spisovatelka Florence Parry Heidová, původem z Pittsburghu. Kniha poprvé vyšla v roce 1971 a vypráví o chlapci jménem Trivoj, který se jednoho dne začne zničehonic zmenšovat. S problémem se musí vyrovnávat sám, protože rodiče mu to nevěří a situaci příliš nepomůže ani paní učitelka, natož pan ředitel. Přestože je příběh v první řadě vtipný, dokáže zároveň zachytit nesouměřitelnost světa dětí a světa dospělých a skutečnost, že každý problém, i ten nejmenší, může být pro dítě závažný. Knihu ilustroval Edward Gorey.[1] Autorka o Trivojovi později napsala ještě dvě navazující knihy.[2]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Trivoj je obyčejný kluk, který chodí do školy a bydlí se svými rodiči. Jednoho dne si všimne, že se s ním děje něco neobvyklého. Najednou nedosáhne na polici, na kterou neměl problém dosáhnout. Stůl se mu zdá větší, než byl. Chlapec už od samého začátku před rodiči mluví o tom, že se smrskává, ale maminka ani tatínek mu nevěří a oba dva situaci zlehčují. Myslí si, že si pouze na smrsknutí hraje. Trivoje nepoznává řidič školního autobusu. Myslí si, že má chlapec mladšího bratra.

O přestávce má Trivoj žízeň, proto se chce napít z pítka, na které samozřejmě nedosáhne. Paní učitelka pošle chlapce do ředitelny za panem ředitelem. Trivoj má před vstupem do ředitelny vyplnit dotazník, který ušetří panu řediteli čas. V dotazníku chlapec nemůže najít políčko s problémem, se kterým do ředitelny jde, a tak ho sám dopíše. Pan ředitel je přesvědčený, že chlapci pomohl, ale opak je pravdou.

Maminka s tatínkem si zmenšování začnou konečně všímat, když je chlapec už tak malý, že musí u večeře sedět na několika polštářích. Maminka obvolá spoustu doktorů, ale nikdo o smrskávání nic neví. Dojde to tak daleko, až se začne bát, aby syn nezmizel ze světa. Trivoj chce dokončit hru s názvem Velká hra pro malé děti, kterou měl rozehranou. Při hraní se najednou hrací figurka začne pomalu zmenšovat a zlehčovat. Ráno u snídaně už dosáhne lokty na stůl. Je zase velký a normální jako před tím. Maminka ho pochválí. Večer, když se Trivoj dívá na televizi, všimne si, že má zářivě zelenou ruku. Podívá se tedy do zrcadla a zjistí, že je celý zelený.

Přijetí díla[editovat | editovat zdroj]

Dílo získalo od čtenářů pozitivní ohlasy a díky svému humoru se líbí nejen dětem, ale také dospělým. Podle Anity Silveyové se humorný text a komické šrafované ilustrace doplňují „líbeným způsobem“.[2] Jennifer Krauss v New York Times uvedla, s odkazem na autora předmluvy Lanea Smitha, že Florence Parry Heidová se plně vyrovná ilustrátorovi, populárnímu Edwardu Goreymu, v oblasti paradoxních vtipů, „kameňáků“. Ty se přitom v průběhu čtení kumulují, což vtipnost knihy dále posiluje.[3]

Příběhu získal oblibu mezi dětmi způsob, jakým si autorka dělá legraci z dospělých. Když Trivojova matka konečně vidí, že se její syn zmenšuje, ptá se manžela: „Co budeme dělat? Co řeknou lidé?" „Řeknou, že se zmenšuje," odpovídá otec. Ale právě když otec získá u čtenářů pár bodů, všechno zase zničí, protože dodá: „Zajímalo by mě, jestli to nedělá schválně, jen aby byl jiný.“ V příběhu lze tedy vidět alegorické zobrazení toho, jak si dospělí nedokáží poradit s jakýmikoliv odchylkami v tom, jak se děti vyvíjejí – a jak by se podle jejich představ měly vyvíjet.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jak se Trivoj smrskl [online]. Dostupné online. 
  2. a b SILVEY, Anita. The Essential Guide to Children's Books and Their Creators. Boston – New York: Houghton Mifflin Company, 2002. 560 s. Dostupné online. ISBN 9780547348896. S. 191. (anglicky) 
  3. KRAUSS, Jennifer. Gift Books for Children (That Adults Will Also Love). New York Times [online]. 27. 11. 2020 [cit. 6.4.2024]. Dostupné online. ISSN 1553-8095. (anglicky) 
  4. MATTHEWS, Gareth B. Review: The Shrinking of Treehorn [online]. Montclair State University: Institute for the Advancement of Philosophy for Children [cit. 2024-04-06]. Dostupné online. (anglicky)