Ion Mincu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ion Mincu
Narození20. prosince 1852
Focșani
Úmrtí6. prosince 1912 (ve věku 59 let)
Bukurešť
Místo pohřbeníCimitirul Șerban Vodă
Centrální hřbitov v Kišiněvě
Alma materÉcole des Beaux-Arts
Union National College in Focșani
Povoláníarchitekt, politik a inženýr
Významná dílaPalace of Justice
Iacob Lahovary House
Kiseleff Roadside Buffet
Central School in Bucharest
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ion Mincu (20. prosince 1852 Focșani6. prosince 1912 Bukurešť) byl rumunský architekt. Byl vůdčím představitelem novorumunské architektury (arhitectura neoromânească).

Vystudoval stavitelství silnic a mostů na Polytechnické univerzitě v Bukurešti a pracoval na stavbě cesty z Ploiești do Predealu. V letech 1877 až 1884 studoval u Juliena Guadeta na École des Beaux-Arts v Paříži. Získal čestné uznání Francouzské společnosti architektů a podnikl vzdělávací cestu po Evropě.

Jeho prvním významným dílem po návratu do Rumunska byl dům generála Iacoba Lahovaryho. Mincu se tím stal průkopníkem nového stylu, spojujícího vlivy západní architektury s národními tradicemi z dob Constantina Brâncoveanu, zdobnost secesní architektury se u něj prolíná s folklorními prvky.[1] K jeho nejvýznamnějším dílům patří rezidence prefekta v Galați, katedrála svatého Petra a Pavla v Konstanci nebo Ústřední dívčí škola v Bukurešti. Pro Světovou výstavu 1889 v Paříži navrhl budovu, která nakonec sloužila jako hostinec na bulváru Șoseaua Kiseleff. Spolu s Albertem Balluem projektoval Justiční palác v Bukurešti. Podílel se na rekonstrukci kláštera Mănăstirea Stavropoleos. V letech 1885 až 1889 byl poslancem dolní komory rumunského parlamentu.[2] Věnoval se pedagogické činnosti, jeho žáky byli např. Constantin Iotzu a Toma T. Socolescu. V roce 1903 se stal předsedou Asociace rumunských architektů.

Byla po něm pojmenována Univerzita architektury a městského plánování Iona Mincua v Bukurešti.[3]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Unknown Bucharest Dostupné online
  2. Romania Insider Dostupné online
  3. European Association of Architectural Education Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]