ISIS (operační systém)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ISIS
VyvíjíIntel
Druhproprietární software
Podporované platformyIntel 8080, Intel 8085 na Intel Microprocessor Development System
Programovací jazykAssembler, PL/M
Výchozí uživatelské rozhranípříkazový řádek
LicenceProprietární
Stavhistorický

ISIS (zkratka Intel System Implementation Supervisor) je operační systém pro první mikroprocesory firmy Intel, především Intel 8080. Systém vyvinul v roce 1975 Ken Burgett a Jim Stein pod vedením Steva Hanny a Terryho Opdendyka na prototypu počítače nazývaného Intel Microprocessor Development System s mikroprocesorem Intel 8080 a dvěma jednotkami 8“ pružných disků.[1][2][3] Systém byl následně dodáván pod názvem ISIS-II s překladačem jazyka PL/M, assemblerem, link editorem, a In-Circuit Emulátorem (který vyvinul Steve Morse). Na stejném typu počítače MDS 800 vytvořil Gary Kildall operační systém CP/M.[zdroj?]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Systém Intel MDS v dubnu 1987.

Operační systém ISIS-II byl dodáván jako součást vývojového prostředí nazývaného Intel Microprocessor Development System. S uživatelem komunikoval pomocí řádkového rozhraní podobného rozhraní terminálu nebo operačního systému CP/M. Prostředí obsahovalo standardní příkazy operačního systému (COPY, DELETE, DIR, RENAME, FORMAT)[3] a vývojový a ladící software (assembler, linker a debugger pro externí ladění v vyvinut zařízení). Byly k dispozici dva textové editory; CREDIT a celoobrazovkový AEDIT, který podporoval editační makra. Editované soubory se ukládaly na diskety (přitom se vytvářel záložní soubor s příponou .BAK). API systému se podobalo CP/M; při otevření souboru musel program uvést jméno souboru nebo zařízení a systém vrátil manipulátor (anglicky handle), který sloužil pro další práci se souborem. Jména zařízení byla tvořena dvěma znaky mezi dvěma dvojtečkami (:F0: a :F1: byly jednotky pružných disků, :LP: tiskárna, atd.). Diskety používaly plochý systém souborů (bez podadresářů); jména souboru měla 1-6 alfanumerických znaků následovaných tečkou a příponou s 1-3 alfanumerickými znaky.

ISIS-II potřeboval alespoň 32 kilobytů paměti RAM, přičemž maximální adresní prostor mikroprocesorů Intel 8080/8085 byl 64 kilobytů. V MDS-800 a Series-II byla na adresách F800h až FFFFh paměť ROM s programem Monitor. Systém pak zabíral 12 KB RAM od adresy 0; následovalo 320 bytů vyhrazených pro systém a zbylá paměť RAM byla používána pro uživatelské programy a programy, které byly součástí systému ISIS-II. Jako vnější paměť sloužily 8palcové jednostranné diskety s kapacitou 250 KB při jednoduché hustotě zápisu (záznam FM) nebo 500 KB při použití zápisu s dvojitou hustotou (záznam MFM).

Pro ISIS-II byl postupně k dispozici assembler ASM80, křížové assemblery ASM86, ASM48 a ASM51 a překladače PLM-80, BASIC-80, COBOL-80 a FORTRAN-80 firmy Intel.

Firma Intel dodávala další systémy, které byly softwarově nekompatibilní a používaly jiné formáty disket:

  • ISIS-PDS, který používal 5¼palcové oboustranné diskety s dvojnásobnou hustotou zápisu (DSDD – double-sided, double density s kapacitou 720 KB) a Intel personal development system (iPDS-100).
  • operační systém ISIS-IV další nekompatibilní (dokonce s jinými vývojovými systémy firmy Intel), který běžel na iMDX-430 Series-IV Network Development System-II.

Příkazy[editovat | editovat zdroj]

ISIS-II monitor měl následující příkazy:[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku ISIS (operating system) na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]