Hype

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hype [hajp] je anglické slovo, zkrácená forma řeckého hyperbolé, přehánění, které může znamenat:

  • povyk, ohlas
  • to, o čem se aktuálně mluví
  • přehnaný zájem, až šílenství po někom nebo něčem
  • bombastická reklama

Předmětem hypu může být osoba, produkt, událost, …. To hype jako sloveso znamená podporovat předmět hypu a angažovat se v reakci na něj.

Hype v kontextu módy a oblékání může být zájem o limitované edice módních kousků, doplňků, obuvi atp., které konkrétní značka uvolní do prodeje v určitý den a hodinu a na které její fanoušci čekají ve frontách před prodejnami nebo se snaží je ihned po uvolnění do prodeje objednat. Počty zájemců o tento typ zboží značně převyšují nabídku, a tak často dochází k překupnictví (resellingu), pokusům o hromadný prodej zboží „podpultově“ (backdoor),[1] ze strany obchodu omezení počtu nákupu na osobu, restrikce při prodeji (např. jen na platební kartu a dokonce opis osobních údajů), u on-line prodeje na zátěž e-shopu až do fáze, kdy je neschopný zpracovávat požadavky; naprogramování počítačových botů (robotů), které mají daný produkt koupit v řádu milisekund, a další.

I vědecké články se jazykově snaží čím dál tím více zaujmout.[2]

Podobné[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://refresher.cz/67403-Jake-uplatky-dava-resell-mafie-prodejcum-pokud-chce-koupit-50-paru-tenisek-Yeezy-nebo-OffWhite
  2. Increasing levels of 'hype' language in grant applications and publications. medicalxpress.com [online]. [cit. 2023-12-27]. Dostupné online.