Hornický skanzen Žacléř

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hornický skanzen Žacléř
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
ZaměřeníDokumentace těžby uhlí na Žacléřsku
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hornický skanzen Žacléř je muzeum hornictví se skanzenem budov, historickou a geologickou expozicí. Skanzen se nachází v bývalém Dole Jan Šverma v Žacléři, kde se dříve těžilo černé uhlí. V současné době areál vlastní firma GEMEC – UNION a.s., která je de facto zakladatelem obecně prospěšné společnosti Důl Jan Šverma, která spravuje skanzen v Žacléři.

Důl Jan Šverma o.p.s.[editovat | editovat zdroj]

Důl Jan Šverma o.p.s. (DJŠ) byla založena 30. prosince 2003. Hlavním posláním je:

  1. zachování hornických památek v Dolnoslezské uhelné pánvi
  2. provozování kulturních, kulturně-vzdělávacích a zábavních zařízení, pořádání kulturních produkcí, zábav, veletrhů, přehlídek, prodejních a obchodních akcí
  3. provozování tělovýchovných a sportovních zařízení a organizování sportovních činností
  4. poskytování služeb pro rodinu a domácnost
  5. hornická činnost a činnost prováděná hornickým způsobem

DJŠ o.p.s. kromě skanzenu spravuje i Měděný Důl Bohumír v Jívce.

Expozice Hornického skanzenu[editovat | editovat zdroj]

Návštěvníci v rámci prohlídky navštíví špinavé šatny (řetízkárnu), kde horníci započali svou směnu a vydají se přes cáchovnu do šachetní budovy jámy Jan, ve které je možnost se z vozíkového oběhu vydat na 52 metrů vysokou těžní věž Jan. Z věže se naskytne panoramatický výhled na Krkonoše včele se Sněžkou a Vraní hory se Špičákem, ale i pohled na celý areál. Poté návštěvníci zamíří do nově přístupné štoly Jitřenky, která je dlouhá zhruba 100 m a je zde k vidění i nádherná uhelná sloj.[1] Prohlídku návštěvníci ukončí ve strojovně jámy Jan, ve které se nachází původní těžní stroj, ale je zde i expozice věnovaná důlnímu vybavení, či paleontologické nálezy.

Úpravna uhlí[editovat | editovat zdroj]

Dne 2. ledna 2017 byla obecně prospěšné společnosti Důl Jan Šverma přidělena dotace na rekonstrukci úpravny uhlí, která se nacházela ve velmi havarijním stavu. Rekonstruoval se i spojovací most z úpravny do šachetní budovy jámy Jan, či bylo provedeno restaurování zařízení v úpravně. Na zimu 2017 bylo provedeno osvětlení těžní věže Jan. V úpravně na návštěvníky čeká nově vytvořená expozice o historii technologie úpravy uhlí, ale i digitalizace a vizualizace hornického skanzenu. Došlo také k instalaci nového zabezpečovacího systému. Součástí bylo i zpřístupnění úpravny a části šachetní budovy – konkrétně vozíkového oběhu – imobilním osobám.[2]

Projekt „Obnova památkových objektů úpravny uhlí (st. parcela č. 259 v k. ú. Lampertice), spojovacího mostu ze šachetní budovy do úpravny uhlí a osvětlení těžní věže (st. parcela č. 318 v k. ú. Lampertice) hlubinného dolu Jan“, který je registrován pod registračním číslem CZ.06.3.33/0.0/0.0/15_015/0000305, byl spolufinancován Evropskou unií.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PLECHÁČ, Tomáš. Skanzen v bývalých krkonošských dolech otevřel podzemní chodby turistům [online]. Hradec.idnes.cz, 2018-06-11 [cit. 2018-12-07]. Dostupné online. 
  2. Úpravna uhlí [online]. Djs-ops.cz, 2018-11-06 [cit. 2018-12-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]