Hnutí FIRE

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hnutí FIRE (angl. FIRE movement) usiluje o životní styl, který přináší finanční nezávislost a umožňuje přestat chodit do práce i o desítky let dříve, než kdy je obvyklé odejít do důchodu. Zkratka FIRE znamená Financial Independence, Retire Early, tj. finanční nezávislost, brzy do důchodu.

Příznivci tohoto hnutí usilují o získání dostatečného množství finančních prostředků nejprve díky práci, díky níž vydělávají tolik, že jsou schopni část peněz investovat. Po odchodu ze zaměstnání plánují žít z naspořených prostředků a pasivních příjmů, např. výnosu z investic do cenných papírů nebo pronájmu nemovitostí. K tomuto životnímu stylu patří jak v době, kdy jsou lidé zaměstnáni, tak po ní, šetrnost nebo až odpor k utrácení.[1][2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ROUSEK, Leoš. Důchodcem s rentou ve třiceti. V Americe roste hnutí za finanční svobodu a předčasný odchod do důchodu, na internetu má již půl milionu členů. iHNed.cz [online]. 2018-11-13. Dostupné online. 
  2. HUMPHRIES, Will. Modest earners find formula to retire in their 40s. The Times [online]. 2018-9-17. Dostupné online. (anglicky)