Hladomorna (jeskyně)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hladomorna
Jeskyně Lidomorna
Jeskyně Lidomorna
Údaje o jeskyni
StátČeskoČesko Česko
MístoHolštejn
Zeměpisné souřadnice
Hladomorna
Hladomorna
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lidomorna (chybně nazývaná Hladomorna) je jeskyně, která se nachází ve skále pod hradem Holštejn nedaleko stejnojmenné vesnice. Vede k ní turisticky značená cesta.

V dobách fungování hradu sloužila jako vězení. Její současný vchod byl zazděn a vězni byli spouštěni do jeskyně otvorem z hradu. Jeskyně je tvořena velkým dómem vysokým okolo 17 metrů s rozměry 25 x 35 metrů. K dómu se připojují další 4 menší síně. Z jedné síně vede neprůlezná puklina na povrch. Při prvních prohlídkách jeskyně bylo na jejím dně nalezeno mnoho lidských pozůstatků a kovových předmětů.

Jindřich Wankel a Karel Absolon při prohledávání jeskyně našli ručně tesané schůdky v chodbě, která vedla původně z hradu do stropu jeskyně. Chodba byla z povrchu zavalena až do roku 2011. Průchod byl tehdy obnoven díky spolupráci Občanského sdružení Phoenix Holštejn a Moravského speleologického klubu Holštejn.[1]

Jeskyně je volně přístupná vchodem, který byl ve středověku zazděný. Dno jeskyně je pokryto bludištěm obrovských balvanů, které se sem zřítily ze stropu. V jeskyni zimují vzácní netopýři - netopýr velký a netopýr ušatý.[2] Skalní stěna nad vchodem do jeskyně bývá využívána horolezci.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://mskholstejn.eu/aktuality/rok_2011/
  2. Archivovaná kopie. www.holstejn.eu [online]. [cit. 2012-10-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-12-26. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]