Hellblazer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hellblazer (Průkopník pekla), také John Constantine, Hellblazer je literární komiksová řada, která vychází od roku 1988, vydávaná společností DC Comics/Vertigo. V České republice vychází v nakladatelství CREW.

Komiks v originále[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se londýnský mág John Constantine objevil v komiksu Swamp Thing (konkrétně Swamp Thing "The Curse" #37-50, 1985 - v ČR Swamp Thing 3 "Prokletí"). Jeho tvůrcem je Alan Moore, který postavě vtiskl charektiristický vzhled (vysoký, štíhlý blonďák v baloňáku) a vlastnosti (cynismus a upřímnost).

V roce 1988 se John Constantine stal hlavní hrdinou v sérii Hellblazer, která skončila 300. dílem, který vyšel v roce 2013. Na jeho tvorbě se vystřídalo množství kreslířů i scenáristů. Nejdéle na něm pracoval britský ilustrátor John Ridgway, který se věnoval číslům 1-249. Scenáristicky se projektu nejdéle věnoval Garth Ennis, autor komiksů jako jsou Hitman, Punisher či Preacher. Po něm převzal úlohu Warren Ellis (ale ještě předtím stihl dokončit Transmetropolitan) a po něm Brian Azzarello (100 nábojů). Dále na projektu pracovali Mike Carey, Denise Mina, Andy Diggle od dvěstěpadesátého čísla se na komiksové řadě pracoval Peter Milligan, který Johna Constantina dovedl až k jeho třístému dílu.

Vyšlo několik speciálů a dalších samostatných příběhů v hlavní roli s Johnem.

Komiks v Česku[editovat | editovat zdroj]

V českém vydání komiks vyšel v časopise CREW (konkrétně 12 (CREW) a poté 4, 13, 14, 18, 23, 33, 37, 44 (CREW²)) a od roku 2005 v již samostatně vydaných sešitech. V Bažináči se objevil jako vedlejší postava.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní postavou je londýnský mág John Constantin, který má k mocnostem pekla stejně blízko, jako má daleko ke ctnostnému životu. Kouření a pití alkoholu jsou tím nejmenším z jeho prohřešků. Ale jedno se mu musí nechat - nikdy si nenechá ujít příležitost navrátit pekelné démony tam, kam patří, či potrestat zlosyny za jejich špatné chování.

Název Scénář Kresba Nakladatelství Rok vydání
Syn člověka Ennis, Garth Higgins, John CREW 2005
Těžké časy Azzarello, Brian Corben, Richard CREW 2006
Bažináč 3: Prokletí Moore, Alan Moore, Alan BB/Art Komiks 2011
Dobré úmysly Azzarello, Brian Frusin, Marcelo CREW 2012
Zamrznutí Azzarello, Brian Frusin, Marcelo; Dillon, Steve; Davis, Guy CREW 2012
Potopa Azzarello, Brian Frusin, Marcelo; Camuncoli, Giuseppe CREW 2013
Popel a prach Azzarello, Brian Frusin, Marcelo; Camuncoli, Guiseppe; Stewart, Cameron CREW 2013

Film a televize[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]